De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wapens zenden naar Oekraïne, daar kan je wel iets op tegen hebben.

Wapens zenden naar Oekraïne, daar kan je wel iets op tegen hebben.

maandag 30 januari 2023 20:31
Spread the love

 

 

Wapens naar Oekraïne sturen, daar kan je toch niets op tegen hebben. Toch wel. Het is geen goed idee voor wie verder kijkt dan zijn neus lang is. Jeremie Vaneeckhout laat zich met zijn uitspraak in De Standaard van zijn mindere kant zien. We zagen eerder al dat Groen voor de NAVO bommen op Libië stemde. Het is bewezen dat daarbij kinderen zijn omgekomen. We weten ook dat er tot de dag van vandaag geen duurzame vrede is in Libië. Groen leek zijn lesje geleerd te hebben en onthield zich enkele jaren later in de stemming omtrent de steun aan de VS luchtaanvallen tegen IS in Irak. Nu stoot het zich weer aan een gelijkaardige steen.

 

Het probleem bij Groen omtrent internationale politiek is hun gebrek aan kennis. Het lijkt wel of men zich baseert op het VRT journaal om het partijstandpunt te bepalen. Een item van één minuut geeft echter niet voldoende inzicht. Rusland valt Oekraïne binnen om haar grondgebied uit te breiden. Kort samengevat de gang van zaken volgens de westerse media. Zoals vaker zit er wel een deel waarheid in maar is het gecompliceerder. Veel inwoners van Oost-Oekraïne spreken Russisch en voelen zich verbonden met dat land, sinds 2014 was er reeds een oorlog gaande met opstandige provincies, de verdragen van Minsk. Er speelt meer dan al zou een enge autoritaire, antiwesterse leider zijn grondgebied meedogenloos willen uitbreiden. Groen verlaagt zich tot de Hollywoodfilms met de goede en de slechte.

Groen neemt het op voor Genderrechten, maar de Oekraïense overheid, naar waar Groen wapens wil zenden, laat mannen niet toe het land te verlaten. Enkel vrouwen en kinderen mogen dat. Een schandalig, dodelijk seksisme. Misschien willen sommigen mannen niet gaan vechten voor hun vaderland. Misschien zijn zij bang, zijn zij neutraal of pro-Russisch. Het is erg voor de vrouwen en kinderen die vluchten dat zij gescheiden van hun man moeten leven. Je hebt belangengroepen voor alles en iedereen, behalve voor (hetero-)mannen. Dat Groen zich geen snars aantrekt van het onrecht dat deze mannen en hun families wordt aangedaan is wel zeer machistisch.

Het is dus onethisch aan zulke overheid wapens te leveren en het is ook niet verstandig. Misschien dat Jeremie Vaneeckhout, samen met heel veel andere mensen, hoopt dat Rusland zich vastloopt in Oekraïne en dat Putin’s positie begint te wankelen. Een gevaarlijke strategie. Een strategie met risico op een langdurig bloedvergieten. Ah ja, het is toch ver weg en het zijn maar mannen die sneuvelen, en min of meer de helft zijn Russen dus kan mijn niets boeien zal Vaneeckhout denken.  Een man zonder mededogen, die covoorzitter van Groen.

Niet enkel risico op meer bloedvergieten, ook riskeer je dat die wapens als een boemerang terugkomen. Wapens die na een conflict verkocht worden op de zwarte markt. We weten dat er in Oost-Oekraïne ook (extreemrechtse) milities vechten. Een toename van overvallen met zware wapens zagen we bij ons al na de oorlog in Joegoslavië. Meer wapens betekent meer geweld, een zenuwachtigere politie ook. Kijk maar naar (onze bondgenoot) de VS. Wapens zijn on-humaan. Gemaakt om iemand te doden. Weg ermee, hoe minder hoe beter. Ze verlagen de mensheid tot enge diersoort.

Beter dan wapens zenden zou België en de EU zich neutraal opstellen. En dat is niet gelijk aan pro-Putin. Door je neutraal op te stellen kan je mogelijks meer invloed hebben dan via de partijdigheid nu. Putin ziet ons nu als vijand en het laatste wat het Russische regime zal doen is luisteren naar de voorstellen tot vrede vanuit westerse hoek. Een gemiste kans.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!