De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wantoestanden op Ecuadoraanse bananenplantages

Wantoestanden op Ecuadoraanse bananenplantages

donderdag 13 april 2017 13:30
Spread the love

Honduras-Horval-bezoek-bananenplantage-206-1680x894

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de bananen die je in de supermarkt koopt bespoten met pesticiden. En wie weet de arbeider die ze plukte ook…

Op 18 november 2016 filmde een bananenarbeider hoe een sproeivliegtuigje met kankerverwekkende pesticiden tijdens de lunch overvloog, en speelde de opname door aan bananenarbeidersvakbond ASTAC.

ASTAC meldde dit onmiddellijk aan de Nationale Ombudsdienst en vroeg hen een bezoek te brengen aan de bananenplantage in kwestie om de zaak te onderzoeken. Daarbij kwam aan het licht dat de bananenarbeiders niet alleen langzaam aan vergiftigd worden door het ongeoorloofd gebruik van pesticiden, maar ook dat ze niet aangesloten zijn bij de sociale zekerheid en dus nergens terecht kunnen in geval van ziekte.

Wantoestanden

De eerste maanden van 2017 werden nog meer plantages onder de loep genomen. Diana Montalvo, actief voor FOS in Ecuador, maakte een van die inspecties mee en vertelt: “De arbeiders wilden eerst geen informatie geven omdat ze uit ervaring weten dat de informatie later tegen hen gebruikt kan worden. Dit is een veel voorkomende praktijk in de sector. Maar eenmaal hun vertrouwen gewonnen, begonnen ze te vertellen over de eindeloze schendingen van hun rechten. Ze werken zonder contract, zijn niet aangesloten bij de sociale zekerheid, draaien structureel overuren zonder dat die uitbetaald worden, dragen nauwelijks beschermende kledij, er zijn kinderen aan het werk, en ga zo maar door. Maar wat me het meest choqueerde, was de discriminatie van de vrouwen. Die verdienen minder dan de mannen en dat wordt gerechtvaardigd omdat ze ‘minder inspanning moeten leveren’. Terwijl de mannen werklaarzen droegen, werkten de vrouwen op sandalen.”

Het zinde de bananenbonzen niet dat de werknemers de vuile was buiten hingen, en de gevolgen lieten zich al snel voelen. De vakbondsleden van ASTAC werden op staande voet ontslagen, net als hun familieleden. Ze werden op een zwarte lijst gezet zodat ze nergens in de wijde omgeving nog werk kunnen vinden. Een economische ramp voor de families die volledig afhangen van de inkomsten uit de bananensector.

Aanklacht

ASTAC diende daarom een aanklacht in en organiseerde een persconferentie. Maar niet zonder risico. Uit ervaring weten ze dat de eigenaars van de plantages er hun hand niet voor omdraaien om een huurmoordenaar in te zetten om probleemzoekers de mond te snoeren. Het machtsspel wordt bikkelhard gespeeld.

Daarom stuurde FOS, Solidar (Europees netwerk van ngo’s), ABVV-Horval en de organisaties van de Make Fruit Fair Campaign zoals Oxfam Duitsland brieven aan verschillende Ecuadoraanse en internationale instanties. Hierdoor konden de ontslagen voorlopig gestopt worden.

Auteur: Jo Vervecken

take down
the paywall
steun ons nu!