Wanneer mensenrechten geen nieuws meer zijn

Wanneer mensenrechten geen nieuws meer zijn

woensdag 28 september 2016 21:32

Wie gaat er nog opkomen voor onze mensenrechten?

Onze vrijheid is ons al ontnomen! Wanneer u dit leest is het al te laat. Onze vrijheid ligt al lang bij het grof vuil of is met Vlaamse subsidies verbrand en omgezet in kaki- (want toch niet helemaal groene) energie. In 2001 was het nog anders. We keken vol arrogantie neer op de Amerikanen omdat zij met hun Patriot Act de vrijheid, waar ze zo trots op waren, ondermijnden. Ze lieten de politie toe om zomaar je telefoon af te luisteren en in sommige steden gingen ze zelfs zo ver dat mensen zonder enige aanleiding mochten gefouilleerd worden door tot de tanden gewapende semimilitaire speciale politie-eenheden, en waarom? Gewoon omdat er 3000 mensen waren omgekomen bij een terroristische aanslag. Wat kunnen die Amerikanen toch overdrijven!

Een kleine 15 jaar later hebben we in België of Europa nog geen fractie gezien van het geweld dat ons overspoelde in de jaren ’80 of wat er zich in de laatste decennia in de VS allemaal heeft voorgedaan. Maar zijn we al wel oneindig veel verder gegaan in het afnemen van onze basisrechten. Alleen waren ze in Amerika nog wel eerlijk genoeg om te zeggen dat die rechten voor iedereen werden ingetrokken. Bovendien werden deze beslissingen op een politieke manier genomen met de daarbij horende debatten in het congres en de senaat. In België is het echter voldoende om een bepaalde groep mensen van hun rechten te ontdoen. Daarvoor is blijkbaar ook geen parlementair debat of noodtoestand meer nodig. In België heeft de minister van binnenlandse zaken blijkbaar het recht om de politie op te dragen huiszoekingen te doen bij ‘illegalen’. Mensen zonder papieren zijn dan wel mensen, ze zijn toch een beetje minder mensen dan de anderen.

geld genoeg om politie actief op jacht te sturen op mensen zonder papieren

Terwijl wij al jaren, zonder ook maar één woord van kritiek, onze bondgenoten blijven steunen die aan de lopende band bommen droppen boven Syrië, zonder dat er ook maar iemand een antwoord kan geven op de vraag wie er daar nu eigenlijk allemaal aan het vechten is? Nu dat we geld vrijmaken in ons defensiebudget om nieuwe gevechtsvliegtuigen te kopen en nog meer van dat soort onzin: hebben we blijkbaar geen cent over om humanitaire acties op te zetten om de problemen in Syrië zelf, of in veilige landen in de regio te steunen om de stroom van vluchtelingen eventueel te voorkomen eerder dan te ‘genezen.’ We hebben ook geen rotte Euro om de vluchtelingen die hier en in de onze omringende landen in tijdelijke kampen verblijven te helpen. Maar er is wel geld genoeg om onze politie actief op jacht te sturen op mensen zonder papieren. Zonder enig mandaat van een magistraat of rechter dan nog wel! Om ze in gesloten instellingen te steken en ze later met een dure vlucht terug te sturen naar hun eigen land. Ik vraag me af waar ik dat nog heb gehoord, hand in hand terug naar eigen land… Laat ons trouwens niet vergeten dat er al maanden militairen door onze straten lopen omdat de politie zijn hoofdtaken al niet zou kunnen vervullen!

Wat mij vooral stoort is het gebrek aan protest dat hieruit voortkomt. Burgers zijn blijkbaar niet geïnteresseerd in het lot van andere mensen in hun land. Ze zijn enkel bezig met de burgemeester van België, want die arme man is verdrietig dat zijn papa dood is! Dat kan dan heel spijtig zijn. Maar dat is geen wereldnieuws. Het is echter wel voldoende om grote kranten mee vol te schrijven en de ene na de andere redacteur een analyse van te laten maken! Nochtans was dit wel in hetzelfde weekend dat er eigenlijk een storm van protest zou moeten gekomen zijn, op alle voorpagina’s van alle kranten, om het ontslag en het intrekken van de immuniteit te eisen van Stasi-officier Jambon! Die man is op dit moment, en al langer dan vandaag, de gevaarlijkste man voor de Belgische staatsveiligheid. De dagen na de aanslagen in Parijs was hij al bezig de boel op te zwepen in België. Onder andere door zijn denigrerende houding ten opzichte van de Molenbeekse gemeenschap is hij mede verantwoordelijk voor de radicalisering van vele van deze jongeren. Toen hij verklaarde dat hij eens grote kuis ging houden werd er nog gelachen. Maar wie had ooit durven dromen dat hij de grondwet gewoon als een vodje papier in de prullenmand zou gooien om toch maar zijn willetje door te drijven? Wat is het volgende? Mensen die werkloos zijn dwangarbeid opleggen? Mensen die langdurig ziek zijn van de ziekenkas schrappen? Wanneer gaat het eindelijk eens te veel worden voor de domme Belgische massa? Wanneer gaan we eens opkomen voor onze mensenrechten, wanneer gaan we eens afdwingen dat de grondwet voor iedereen gelijk is?

Het is vooral die lakse houding van de bevolking die mij zorgen baart. Als dit de mensen zijn waarmee ik dagelijks door de straten wandel vraag ik mij af hoe lang het zal duren voor er een mes in mijn rug wordt geplant. Omdat mijn mening toch een beetje te veel afwijkt van die van de partij…

Jonathan De Mulder

meer informatie:

http://www.demorgen.be/binnenland/illegale-huiszoekingen-bij-sans-papiers-van-jambon-mag-het-bf778fd5/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!