De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Pixnio / CC0
IPS

Walvissen passen routes aan door opwarming oceanen

Walvissen passen hun routes aan als gevolg van de opwarming van de oceanen. Dat blijkt uit akoestische opnames over een periode van tien jaar.

donderdag 23 juli 2020 14:34
Spread the love

 

Vier van de zes walvissoorten die in het noordwestelijke deel van de Atlantische Oceaan voorkomen – bultruggen, Noordse vinvissen, gewone vinvissen en blauwe vinvissen – hebben hun verspreidingspatroon in het afgelopen decennium grondig veranderd.

Onderzoekers van het Amerikaanse Northeast Fisheries Science Center hebben de dieren van 2004 tot 2014 kunnen volgen via akoestische opnames. Die werden gemaakt met recorders die op de zeebodem waren afgemeerd op 281 plaatsen, van de Caraïbische Zee tot Groenland. De recorders leverden 35.033 opnamedagen op.

Opwarming van oceanen

De aanpassingen van de routes zijn een gevolg van de opwarming van de oceanen. Zo warmt de Golf van Maine, “een belangrijke voedingsbodem voor veel soorten baleinwalvissen, sneller op dan de meeste plaatsen in de wereld, wat resulteert in veranderingen in de verspreiding, niet alleen van zeezoogdieren en vissen maar ook van hun prooi”, zegt Genevieve Davis, hoofdauteur van de studie.

Met de nieuwe routes en habitats zal men rekening moeten houden om de walvissen beter te beschermen tegen onder meer scheepvaart en geluidsoverlast, zegt Davis.

 

De studie werd gepubliceerd in Global Change Biology.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!