‘Wacht tot de eerste storm de olie oppikt en de Golf zwart verft’
Milieu, Golf van Mexico -

‘Wacht tot de eerste storm de olie oppikt en de Golf zwart verft’

woensdag 9 juni 2010 11:41
Spread the love

 

49 dagen na de ontploffing van het Deepwater Horizon-olieboorplatform hebben de VS nog 2 opties om de oliecatastrofe in de Golf van Mexico te stoppen: wachten tot de bron uitgeput raakt, wat zo’n 30 jaar zal duren en de Atlantische Oceaan zal ruïneren of ze kunnen een atoombom inzetten, een techniek die al met succes door de Sovjet Unie werd uitgeprobeerd. Dat zegt de oliegoeroe en Texaanse bankier Matthew Simmons op de MSNBC talkshow van Dylan. Simmons – een vertrouweling van ex-president George W. Bush- is er ook van overtuigd dat er ondertussen een tweede lek actief is onder de oceaan.

Just wait for the first real storm. The oil will be picked up, and will paint the Gulf Coast black,” aldus nog Simmons over het aankomende orkaanseizoen. (‘Je denkt dat je al veel olie hebt gezien? Wacht maar tot de eerste storm, die zal de olie op zee absorberen en de Golf zwart verven’). Experts denken dat supertankers daarom zoveel mogelijk olie moeten opzuigen vooraleer de eerste orkaan zich meldt.

In de Financial Times dringt de Amerikaanse president Obama ondertussen aan op het ontslag van BP-baas Tony Hayward. Deze laatste zei vorige week nog dat de catastrofe uiteindelijk slechts een miniem impact op het milieu zou hebben. ‘Iemand die zulke zaken verkondigt zou in ieder geval niet langer voor mij werken,’ aldus Obama, die een rapport afwacht over besparingen die BP kort voor de ramp zou hebben doorgevoerd op veiligheidsprocedures.

Bron : MSNBC / Financial Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!