De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom vindt de helft van de bevolking het “prima” dat de politici de 20 % rijksten bevoordelen???

Waarom vindt de helft van de bevolking het “prima” dat de politici de 20 % rijksten bevoordelen???

zaterdag 4 maart 2017 13:48
Spread the love

Of toch op woonvlak, en laat dat nou de grootste financiële beslissing zijn die velen nemen. Als ze de kans krijgen tenminste …  Ik vermoed onwetendheid. Doen de linkse partijen en hun media eigenlijk hun werk wel?

“Aan het einde van de rit profiteren de gezinnen die er warmpjes bij zitten meer van de woonsubsidies dan de arme gezinnen (en zelfs die van de middenklasse). In verband met de woonbonus bijvoorbeeld, hebben Nicolas Bernard en Valérie Lemaire aangetoond [10] dat 50% van de volledige enveloppe in het voordeel is voor gezinnen die behoren tot de rijkste 20% van de gezinnen, en slechts 15% van de enveloppe gaat naar gezinnen die behoren tot de helft van de bevolking met de laagste inkomens.”

http://ongelijkheid.be/Allemaal-een-beetje-eigenaar-de

Dit is een pak erger dan de graaizucht van sommigen … Als vele tienduizenden niet rondkomen als ze een te hoge huur moeten betalen leidt dat tot armoede. Ofwel wonen ze in een huis met slechte woonkwaliteit, en betalen ze zich blauw aan hoge verwarmingskosten. Hun psychische en fysieke gezondheid leidt eronder, en ook dat kost weer sloten geld.

Het beleid verdedigen door te stellen dat gemiddeld vrij lage pensioenen geen probleem zijn als men huiseigenaar is klopt natuurlijk. Het probleem is echter dat diegenen met de laagste pensioenen vaak juist geen eigen woning hebben kunnen aanschaffen. Zij hadden destijds vaak geen potje van hun ouders en konden geen lening aangaan wegens een matig inkomen.

“Huizenprijzen zijn in veel landen, ook in België, nog altijd bijzonder hoog. Beleidsmakers moeten maatregelen nemen om nieuwe financiële problemen door een crisis op de huizenmarkt te voorkomen, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In een nieuwe analyse vergeleek het IMF de huizenprijzen in een reeks landen met de niveaus van inkomens en van de kosten van huurhuizen.

Daaruit blijkt dat de prijzen, al zijn ze de afgelopen jaren dan gedaald, in veel landen nog altijd veel hoger zijn dan het langjarig gemiddelde. Dat geldt met name voor Australië, Canada, Noorwegen en Zweden, maar ook voor België.”

 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.1994533 

Als er steeds minder banen zullen zijn de komende decennia, zal er steeds meer gehuurd moeten worden. Kassa kassa voor de minderheid …

 “Vorig jaar zijn de huurprijzen in Vlaanderen voort gestegen, met gemiddeld 2,7 procent. De Huurdersbond trekt aan de alarmbel, want huren wordt zo voor heel wat mensen onbetaalbaar.

Een huurder betaalde vorig jaar gemiddeld 590,22 euro per maand voor zijn huis of appartement. Een jaar eerder was dat nog 574,45 euro. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Huurdersbond.

De gemiddelde huurprijs stijgt zo sneller dan de gemiddelde inkomens en de gemiddelde levensduurte. “De stijging lijkt niet zo veel, maar het verschil stapelt zich jaar na jaar op. Op termijn maakt dat een heel groot verschil in het budget voor de mensen zelf”, zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform in “De ochtend” op Radio 1.

Vooral voor alleenstaanden en gezinnen dreigt een huis huren stilaan onbetaalbaar te worden, waarschuwt de Huurdersbond. “Het groot Woononderzoek in 2013 stelde al dat dertig procent van alle private huurders te weinig overhoudt om nog menswaardig te kunnen leven”, weet Verstichele.

Bovendien blijkt ook de kwaliteit van de woningen soms te wensen over te laten. “We zien stilaan tekenen dat de krotverhuur lijkt te stijgen, zeker nu erkende vluchtelingen zullen instromen op de private huurmarkt.”

“Meer inzetten op sociale woningen”

Dat de huurprijzen zo stijgen, heeft volgens de Huurdersbond te maken met het feit dat er te weinig huurwoningen beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. De verhuurder heeft daardoor een sterkere onderhandelingspositie.

De Bond ziet drie oplossingen, zegt Joy Verstichele.

  • “Er moet meer ingezet worden op sociale woningen. Op de private huurmarkt zijn zeer veel mensen die eigenlijk recht hebben op een sociale woning.”
  • “Huurders moeten ondersteund worden met een uitbreiding van de huurtoelages en subsidies. Europees gezien hinken we daar achterop.”
  • “We moeten ook durven denken aan vernieuwende zaken, zoals een fiscale prikkel geven aan een eigenaar die een betaalbare woning verhuurt.”

“Woonbonus heroriënteren”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA)  wijst er in Het Nieuwsblad op dat er nog nooit zoveel werd geïnvesteerd in sociale woningen. Dit jaar werd daarvoor 200 miljoen euro extra uitgetrokken.

“We appreciëren zeker die inspanningen van de minister”, zegt Verstichele van de Huurdersbond. “Maar we moeten het volledige plaatje zien. Er gaan miljarden naar de woonbonus en eigendomsverwerving. Dat drijft de prijs op. We zouden moeten heroriënteren van de woonbonus naar de private en sociale huurmarkt.”

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2671196

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!