De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom u nooit zal weten wie uw profielpagina op Facebook heeft bezocht
Facebook -

Waarom u nooit zal weten wie uw profielpagina op Facebook heeft bezocht

dinsdag 9 november 2010 11:39
Spread the love

 

In 2006 – 2007 – de gouden jaren van MySpace- deed een gerucht de ronde als zouden meisjes die een profiel op MySpace hadden over een software beschikken die hen in real time mee kon delen wie op dat moment hun profiel bezocht. Ook applicaties die beloven u te onthullen wie uw profiel op Facebook bezoekt zijn gegeerd.  Een aantal Facebookgroepen belooft u zelfs die lijst te bezorgen, wel op voorwaarde dat je ook je vrienden daarvoor uitnodigt. Maar al deze applicaties zijn nep, schrijft Vincent Glad op Slate.fr, en om een eenvoudige en evidente reden: zo’n applicatie brengt de bestaansreden van het sociale netwerk in gevaar. Facebook zelf vecht dan ook tegen dit soort applicaties.

Uit de FAQ op Facebook:

Facebook voorziet toepassingen of groepen niet van technische hulpmiddelen waarmee mensen kunnen zien hoe vaak een profiel wordt bekeken of statistieken bekijken over het aantal keer dat bepaalde inhoud is bekeken en door wie. Als wordt beweerd dat deze functie voor een toepassing beschikbaar is, kun je de toepassing wegens misbruik rapporten door naar de pagina ‘Info van de toepassing’ te gaan en onder aan de pagina te klikken op ‘Toepassing rapporteren’, of door onder aan een canvaspagina van de toepassing te klikken op ‘Rapporteren’.

Facebook doet dat niet voor uw goed of voor het goed van de wereld, want mochten profielhouders morgen te weten komen wie hun profiel heeft bezocht dan betekent dat gegarandeerd het einde van de sociale verbintenis van de site: ‘U zet zoveel mogelijk privé-gegevens online. In ruil daarvoor kan u vrij en ongehinderd alle gegevens van uw contacten bekijken.’

Bij gebrek aan zo’n controlefunctionaliteit ontstond wat al gauw een activiteit die de naam ‘stalking meekreeg‘, een ongevaarlijke manier van ‘zappen’, die het midden houdt tussen spionage en het achtervolgen van iemand, maar die een normale bezigheid is voor een jongere is die zich voor zijn computer verveelt en op eenzelfde manier profielen bezoekt als hij een van de vele kanalen op zijn digitale tv zou bekijken.

Een applicatie die toelaat te weten te komen wie je profiel heeft bezocht zou het einde betekenen van deze ‘zapping’, met voor Facebook de instorting van het aantal bezochte pagina’s (en hun advertenties) als gevolg.

Op een subtiele manier moedigt Facebook gebruikers trouwens aan om op andere profielen te spioneren. Eerst werd een functie ‘Fotoherinneringen’ opgestart, die foto’s uit de collecties van je vrienden toont, vorige maand dan werden de zogenaamde ‘vriendschapspagina’s‘ toegevoegd, waar je alle interacties tussen jijzelf en je vrienden of twee van je vrienden onderling kan raadplegen; een soort van voorgekauwde stalking als het ware.

Weten wie je profielpagina heeft bezocht is ondertussen uitgegroeid tot een ware mythe. In 2006 – 2007 – de gouden jaren van MySpace- deed een gerucht de ronde als zouden meisjes die een profiel op MySpace hadden over een software beschikken die hen in real time mee kon delen wie op dat moment hun profiel bezocht.

Om een einde te maken aan dit soort indianenverhalen voegde MySpace in 2009 een functie toe die toelaat om jezelf bekend te maken bij de mensen die je bezoekt. Doch met een eenvoudige klik op de computermuis kan deze toepassing worden gedesactiveerd en kan de anonieme stalking-zapping in alle rust worden hernomen. Dat deze functionaliteit werd toegevoegd plaatst MySpace ook gelijk in een andere categorie dan Facebook. MySpace wil eerder een ontmoetingsplaats zijn waar mensen muziek beluisteren en de tijd kunnen doorbrengen met alle vormen van sociaal entertainment.

Sociale netwerksites die specifieke doeleinden hebben die verder gaan dan het algemene ‘vriendschappen’ bieden wel een ‘Wie bezocht mijn profiel?’-functie aan. Voorbeelden zijn Rendez-vous.be (dating), LinkedIn (zakelijk netwerken – betalende optie) en Last.fm (muziek delen).

(Foto:Flickr/Anonymous9000)

Bron : Express.be / Het volledige artikel van Vincent Glad staat hier

take down
the paywall
steun ons nu!