De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe raakte Israël als eerste land aan zoveel vaccins?

zaterdag 6 maart 2021 10:59
Spread the love

 

Dat we in België nog niet meteen van het covid verhaal af zijn lijkt wel duidelijk na het overlegcomité van afgelopen vrijdag. De avondklok blijft nog geruime tijd en er zal gewerkt worden met sneltesten in de nabije toekomst, daar heeft het toch alle schijn van. Sneltesten lijken een voorloper op een vorm van groene pass zoals in Israël. 

 

Waarschuwing uit wetenschappelijke hoek

Wie een jaar geleden suggereerde dat we in deze situatie zouden zitten anno maart 2021 werd weggelachen als complotdenker. Even volhouden, dan zijn we er sneller vanaf. Het vaccin werd aangekondigd als einde van de crisis. Vraag is of hiermee het verhaal is afgelopen. Zo waarschuwt vaccinoloog, met een dikke cv, Geert Vanden Bossche, dat massavaccinatie tijdens een epidemie een nieuw gegeven is die de zaak mogelijk alleen erger maakt doordat het mutaties boost. Hij schreef hierover een alarmerende brief aan de beleidsmakers.(1) Geen idee of daar iets van aan is, ik wil ook geen paniek zaaien maar wil dat u geniet van de zon waardoor ik twijfelde de link te posten, maar hij is niet de eerste onafhankelijke expert die daarvoor waarschuwt. Al zijn er meer wetenschappers die wel geloven in de goede werking van vaccinatie, dus ik laat het in het midden. Wel merk ik op dat elk kritisch geluid, zelfs uit wetenschappelijk hoek, in de media geweerd wordt. Logica hierachter is dat men mensen niet wil doen twijfelen over vaccinatie. Begrijpelijk binnen de huidige strategie.

Vraag is, stel dat deze strategie geen duurzame oplossing biedt en er mutaties blijven komen, hoe de massa hierop zal reageren. Is het geduld op en komt er protest, of blijven de meeste mensen meegaan in het dominante verhaal. Kans is groot dat de zondebok de ongevaccineerden zullen zijn, met meer totalitarisme als gevolg, nieuwe vaccinaties, meer controle via big-tech etc.. Een straatje zonder einde tot we ons op een bepaald moment afvragen waarom de waanzin het verstand versloeg.

Dit alles enkel als waarschuwing en onder voorbehoud, laat ons ervan uitgaan dat de huidige exit strategie de goede is en laat ons genieten van de lente van hoop.

 

Terug naar Israël

Terwijl er wereldwijd gelobbyd en gestreden wordt om aan vaccins te raken, vaak met beperkt succes, lukte het Israël wonderwel om als eerste land aan grote hoeveelheden te raken. Toevallig voert het land ook meteen een groene pass in. Dat is waarschijnlijk geen toeval. Het land beloofde dit aan de vaccinfabrikanten zodat het als voorbeeld voor de rest van de wereld zou kunnen dienen. Het systeem van de digitale pass is aangeboden door big-tech, een tool die al klaar lag voor moest er een pandemie uitbreken. Wij kunnen helpen de pandemie onder controle te krijgen… Zo barmhartig toch dat kapitalisme. Grote hoeveelheden vaccins, en in ruil rollen jullie een model uit met een digitale pass dat niet-gevaccineerde mensen discrimineert. Op die manier zijn de burgers afhankelijk van vaccinatie om een vrij leven te kunnen leiden. Stap voor stap, het nieuwe normaal in. Israël als voorbeeld, want inderdaad, de cijfers zijn goed momenteel wat het vaccin betreft, het werkt. Andere landen kunnen dat voorbeeld volgen, geslaagde tactiek van de vaccinatie industrie en big-tech. Want de dag van vandaag is zo’n pass niet meer op papier maar digitaal waardoor ook een smartphone een verplicht product is om bij je te hebben. Een win-win voor beide oppermachtige industrieën. Bij wie komen we terecht als brug tussen big-tech en big-pharma, jawel, Bill Gates. Die complotdenkers toch.

Mijn theorie hieromtrent wordt versterkt door een artikel van Financial Times over de kwestie. Het stelt:
How did a country with barely 9m citizens persuade companies courting markets with hundreds of millions of potential customers to fill its orders first? The answer lies in 17 conversations between Albert Bourla, Pfizer’s chief executive, Benjamin Netanyahu, Israel’s prime minister, and Yuli Edelstein, the health minister. (2)

 

(1) https://twitter.com/GVDBossche

(2) https://www.ft.com/content/3aae4345-46cc-4636-a3f9-a93a6762f87f

9128160_122720-wpvi-vaccine-passport-video-vid

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!