De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom ook de Murdochs zelf best opstappen…
Sluiting, Rupert Murdoch, News of the World, Afluisterschandaal, News,Corps -

Waarom ook de Murdochs zelf best opstappen…

maandag 18 juli 2011 23:48
Spread the love

Het rijk van Rupert Murdoch davert op zijn grondvesten. Uren na het ontslag van voormalig News International top executive Rebekah Brooks, stapte nu ook Paul Stephenson, de chef van Scotland Yard en hoofd van de Londense politie, op.

Het bedrijf van de Murdochs, News Corp. moet misschien lessen trekken uit wat accountant Arthur Andersen -ooit een van de “Big Five” accountants een van de oudste en meeste gerenommeerde accountantsbureaus van de Verenigde Staten.- overkwam, schrijft Lex Column (Financial Times). Dat bedrijf werd ten val gebracht door zijn betrokkenheid in het Enronschandaal, ook al werd  het nooit ontbonden, noch bankroet verklaard.

Indien News Corp. nu ook in de VS in de problemen komt, kan het worden weggeblazen vooraleer het gerecht zijn werk heeft gedaan. en net als bij Andersen (dat later Accenture werd) is het probleem bij News cultureel omdat de cultuur er zo nauw verbonden is met Rupert Murdoch en diens familie.

Rupert Murdoch, de CEO en voorzitter van News Corp., heeft zich voortdurend disproportioneel bezig gehouden met zijn Britse kranten, die nu nog slechts een klein deel van zijn media-imperium vormen. Hij bleef Rebekah Brooks verdedigen, die zondag werd gearresteerd, terwijl het gerecht en andere regulatoren simpelweg geen geloof hechten aan Murdochs uitspraak dat ‘News Corporation niet Rupert Murdoch is”.

Hetzelfde geldt voor diens zoon James Murdoch, die verantwoordelijk was voor de Britse dagbladen van de groep ten tijde van de afluisterschandalen. Zelfs indien hij er in slaagt om zich morgen voor het Britse parlement vrij te pleiten, is hij niet langer de aangewezen persoon om de Britse televisiezender BSkyB te leiden.

News Corp. zal enkel overleven indien het bedrijf een manier vindt om de Murdochs van de bron van hun fortuin te scheiden. Dit zou de druk van de ketel nemen. Zelfs indien dit technisch gezien een monsteroperatie betekent zou de de familie ook na een vertrek nog steeds 12% van het aandelen en 39% van de stemmen behouden. Na 10 ontslagen bij News, waaronder 2 absolute toplui; het vertrek van het hoofd van Scotland Yard en de arrestatie van Rebekah Brooks (die ondertussen vrij is op borgtocht), zouden ook de andere topmanagers van News Corp. er goed aan doen de belangen van het bedrijf boven de loyauteit aan de familie Murdoch te stellen.

Bron : Financial Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!