De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom ‘onze’ manier van leven niet superieur is.

Waarom ‘onze’ manier van leven niet superieur is.

maandag 24 april 2017 10:31
Spread the love

Een ronduit gevaarlijke gedachte is het van Rutten dat ‘onze’ manier van leven superieur is aan alle anderen.  Gevaarlijk omdat het mensen in de waan laat dat ‘wij’ beter zijn dan anderen. Intelligenter enzo. Wie onder ‘onze’ en ‘wij’ valt is door de liberale voorzitster nog in te vullen. 

Een gedachte ook die diep geworteld zit bij nationalisten, bourgeoisie, racisten en fundamentalisten wereldwijd. Maar dus blijkbaar ook bij sommige liberalen die voordien nog beweerden over een open geest te beschikken.

Wat Rutten zegt is niet alleen gevaarlijk, het klopt ook gewoon niet. Moest heel de wereld deze superieure levensvorm aannemen; we hebben wel vijf planeten nodig. Met 9 hectaren is de voetafdruk van de Vlamingen veel te hoog. Elke mens heeft recht op 1.8 hectaren om de planeet leefbaar te houden*. Hierbij aansluitend kan je stellen dat door onze manier van wonen er veel te weinig plaats over blijft voor de natuur en voor andere dieren dan de mens. Er zijn ongetwijfeld Vlamingen die geld storten voor natuurbehoud in pakweg Papoea-Nieuw-Guinea maar zelf veel meer ruimte innemen dan goed is voor het ecologische evenwicht. 

Mede door het gebrek aan natuur en een horizon gaat het welzijnsgevoel er op achteruit. We scoren hier zeer slecht. 16 procent van de Vlamingen heeft de afgelopen maand antidepressiva genomen en 1 op de 5 slaappillen**. Qua zelfdoding zit Vlaanderen 1.5 keer hoger dan het Europese gemiddelde.*** Dramatische cijfers, en dat voor zulke superieure regio Gwendolyne.

Daarbovenop zijn er nog zaken die minder te meten zijn. Zo komen Vlamingen voor veel mensen die ergens op de wereld ten Zuiden van Vlaanderen wonen over als kil en koud. Mensen hier komen erg gereserveerd over, wat de spontaniteit niet ten goede komt. Men praat hier niet snel met mensen die men niet kent, een goedendag krijg je er maar zelden. Persoonlijk vind ik dat spijtig, saai ook wel. Doe eens lekker gek man!

Maar Gwendolyne heeft wel gelijk op enkele vlakken. Zo is het verenigingsleven in Vlaanderen bloeiend. Voor alles heb wel club, van zwangerschapsyoga voor mannen tot skateborden voor 80 plussers en alles daartussen. Wie zich hier verveelt moet naar zichzelf kijken. Keuzemogelijkheden genoeg. Er heerst vrijheid van organiseren zonder taboe’s. 

België was het tweede land dat liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht erkende. Qua gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen is er nog werk maar zijn er regio’s waar het slechter gesteld is. 

Een Vlaming komt zijn afspraak vaker na dan gemiddeld gesproken een niet-Vlaming op deze planeet en Vlamingen beschikken vaak over de nodige discipline om samen te werken aan het geheel. En met resultaat. Vlaanderen is nog steeds voor veel van haar inwoners een welvarende regio.

Inderdaad, dat zijn mooie gegevens Gwendolyne. Maar superieur? Ik dacht dat je wat meer wereldburger was. Dat je het wat meer van bovenaf bekeek, wat minder door een Vlaamse bril. Wat is dat toch met de politici tegenwoordig?

*http://www.standaard.be/cnt/dmf20140611_069

** http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2676340

*** http://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/feiten-cijfers

take down
the paywall
steun ons nu!