De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom niet de prijs van een pak sigaretten naar 15 euro binnenkort?

Waarom niet de prijs van een pak sigaretten naar 15 euro binnenkort?

dinsdag 24 januari 2017 07:25
Spread the love

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160609_02331245

“De accijnzen op sigaretten moeten elk jaar met vijf procent stijgen, zodat een pakje sigaretten 23 euro kost tegen 2050.” Dat is het besluit van een onderzoek aan de Universiteit van Maastricht, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Dat is uiteraard inclusief inflatie. Waarom niet een minstens een verdubbeling van de prijs dit of volgend jaar, om te belanden in 2050 met een prijs van … 50 euro? In alle landen van de EU, of minstens de rijke. Indien te veel, dan toch 23 + 7,5 euro = afgerond 30.

http://www.landenportal.nl/informatie/sigarettenprijzen-marlboro.htm

Zo zou ik het doen.

Als kind verzamelden velen, ook ik, Artis Historia-punten en dergelijke. Als de overheid een bon ter waarde van de helft van de prijs van het pakje erop zou laten printen die alleen in eigen land kan verzilverd worden en waarmee exclusief groenten en fruit kunnen worden aangekocht in winkels van heel kleine tot grootwarenhuizen, zou dat een goede maatregel zijn.

De Britten zouden blij zijn; geen tabaktourisme meer vanaf het vasteland. Zouden een aantal Belgen nog naar Luxemburg trekken voor hun maandelijkse voorraad? Bah, het is cynisch, opportunistisch, koud om de staatskas te laten spijzen door verslaafde buitenlanders terwijl hun gezondheidsonkosten voor de rekening van hun land zijn.

Maar vooral dus hierom.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/138515-roken-en-vitaminetekort.html

“Hoe roken schade toebrengt

Door het roken van een sigaret, komen er een grote hoeveelheid vrije radicalen vrij. Dit zijn moleculen die schade kunnen toebrengen aan lichaamscellen. Antioxidanten hebben een beschermende werking. Vitamine E is een belangrijke antioxidant en beschermt celwanden. Het neutraliseert de vrije radicalen en beschermt je tegen ziekten waarbij ontstekingen een grote rol spelen, zoals kanker of de ziekte van Alzheimer. Naar schatting bestaan mensen die sterven aan longkanker voor 90 procent uit rokers.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C is naast antioxidant ook nodig voor de vorming van bindweefsel, ijzeropname en voor een goede weerstand. Het komt voor in fruit, groente en aardappelen. Het komt vooral voor in: koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om de vitaminen zoveel mogelijk te behouden, kun je het beter niet te lang koken en in weinig water. Bij een tekort aan deze vitamine krijg je een verminderde weerstand, een vertraagde wondgenezing waarbij er uiteindelijk scheurbuik kan ontstaan. Vitamine C kan het verlies aan vitamine E door het roken voor bijna de helft tegengaan. Dat is belangrijk, want dan wordt het longweefsel beschermt tegen de vrije radicalen in sigarettenrook.

Vitamine E (alfa-tocoferol)

Deze antioxidant beschermt cellen en speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling binnen de cel. Van nature komen een aantal tocoferolen voor in de onze voeding. Vitamine E is ruimschoots aanwezig in zonnebloemolie, boter, graanproducten, noten en zaden. Het komt ook voor in fruit en groente zoals: venkel, erwten, spinazie, pepers, groene kool, kiwi’s en mango.

Aanpassen voeding

Het beste is natuurlijk om te stoppen met roken en daarnaast gezond te eten, maar dat is voor veel rokers erg lastig vanwege het verslavende effect van nicotine. Mocht je blijven roken, dan is het verstandig om in ieder geval te zorgen voor de inname van voldoende vitaminen. Eet daarom genoeg groente en fruit en neem ter aanvulling eventueel een voedingssupplement, zoals vitamine C, vitamine E of een multivitamine. Wees voorzichtig met supplementen die vetoplosbare vitaminen bevatten, omdat een teveel schadelijk kan zijn voor de gezondheid.”

Zou mijn voorstel een kans maken? Het verschil met de illegale wordt groter en die zouden aanlokkelijker worden, maar waar zijn die eigenlijk te koop? Tenzij ze ook zouden opslaan, naar 10 euro of zo. Dan kan het officiële aanbod voor velen voordeliger zijn.

“Volgens voorzitter Pierre Durinck van de Belgische tabaksfederatie Cimabel komt dit doordat rokers hun heil zoeken in goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld de illegale handel. Ook zou volgens hem de verkoop aan buitenlanders teruglopen. Vooral Nederlanders, Fransen en Britten kopen steeds minder tabak bij de zuiderburen, denkt Durinck.

Begin 2016 is de heffing op tabaksproducten flink verhoogd in België. Ook begin dit jaar is de accijns omhoog gegaan. De verwachting is dat door de verhoging de belastinginkomsten over 2017 ook tegenvallen. Om een verdere terugloop te voorkomen, kan de tabaksaccijns omlaag vindt de minister van Financiën Johan Van Overtveldt, Een dergelijke maatregel “mag geen taboe zijn als de inkomsten van de overheid er door stijgen”, citeren diverse Belgische media.”

http://www.tankpro.nl/pompshop/2017/01/10/belgie-overweegt-accijnsverlaging-op-sigaretten/

 http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2937675/2016/10/25/Rokers-kosten-jaarlijks-11-miljard-euro.dhtml

Tabak als geldkoe? Blijkbaar niet het geval, zoals een leek zou kunnen veronderstellen.

“De netto inkomsten uit accijnzen op rookwaren en uit btw-inkomsten uit tabaksfabrikanten brachten in 2015 samengeteld 2,1 miljard euro in de schatkist. Maar deze inkomsten compenseren geenszins de maatschappelijke kost van roken. Naast de directe (zoals kanker) en indirecte kosten (zoals werkverlet door ziekte) ten gevolge van roken, die oplopen tot 1,5 miljard, weegt vooral de immateriële kost door: in totaal liefst 11,7 miljard euro, stellen Van Camp en Hufkens.”

Trouwens, de ex-rokers zouden het uitgespaarde geld aan andere zaken kunnen uitgeven. Die ook BTW opleveren en de omzet van winkels zouden kunnen verhogen, of hetgeen ervoor zou kunnen zorgen dat veelpaffers niet in de schulden raken bij de nutsmaatschappijen en dergelijke.

Zou dat ook meegeteld zijn?

take down
the paywall
steun ons nu!