De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom laat Pakistan ons koud? / ‘Facebook is 33 miljard dollar waard’
Facebook, Pakistan, Watersnood -

Waarom laat Pakistan ons koud? / ‘Facebook is 33 miljard dollar waard’

woensdag 25 augustus 2010 17:19
Spread the love

De overstromingen in Pakistan hebben meer schade aangericht dan de Aziatische tsunami van 2004, de Pakistaanse aardbeving van 2005 en de aardeving in Haïti van begin dit jaar gecombineerd. Hoe komt het dan dat deze ramp zo’n lauwe respons krijgt van de internationale gemeenschap? Ook bij ons verdween Pakistan gisteren van de voorpagina’s van de kranten. Hoofdbekommernis was daar de prijsverhoging van een pint bier. In de dagen na de aardbeving in Haïti doneerden 3,1 miljoen Amerikanen 10 dollar met hun gsm voor een totaal van 31 miljoen dollar. Een gelijkaardige campagne voor Pakistan bracht niet eens 10.000 dollar op. Wat heeft Pakistan ons misdaan?

‘Theorieën zijn er genoeg’, schrijft Foreign Policy’s Mosharraf Zaidi, die probeert een antwoord op de vraag te vinden. ‘Donormoeheid bijvoorbeeld, of het feit dat het om moslims gaat… ‘ Doch een dieper liggende reden is de volgende:

‘Pakistan geeft de wereld in het algemeen en de VS in het bijzonder een oncomfortabel gevoel. We beschouwen het land als ‘een slechterik’, die onze belangen niet verdedigt, terroristen steunt en onze Indische vrienden haat. Maar deze problemen hebben te maken met politiek en internationale veiligheid, niet met de 20 miljoen mensen die nu op zoek zijn naar een droge plek om te slapen, een brok eten en wat drinkbaar water. Het is geenszins het moment om af te rekenen met de corrupte gebruiken van de Pakistaanse elite.’

Pakistan heeft de afgelopen decennia wanhopig geleden onder een zwak en corrupt leiderschap. De 20 miljoen daklozen daarvoor de rekening presenteren is de slechtst mogelijke manier om onze afkeer van de Pakistaanse elite te tonen. Deze armen, daklozen en hongerigen spannen niet samen om u uw geld af te nemen. Ze vormen een test voor uw menselijkheid. Treed niet in de voetsporen van de Pakistaanse elite door ze te negeren. Dat zou onmenselijk en immoreel zijn. Vandaag moet slechts een vraag worden gesteld. ‘Hoe kan ik helpen?’ (foto: Foreign Policy)

Bron : Express.be
 

_________________________________________________________________

‘Facebook is 33 miljard dollar waard’

 

Het sociale netwerk Facebook is 33,7 miljard dollar waard. Dat meldt de Financial Times op basis van transacties op de secondaire markt. Het bedrijf is daarmee meer waard dan gevestigde internetbedrijven als Ebay (30,1 miljard dollar) en Yahoo (18,3 mijard dollar) en ongeveer even veel als de supermarktketen Carrefour of het Nederlandse consumentenelektronicaconcern Philips.

Volgens de FT toont de waardering van Facebook aan dat er nieuwe dynamiek is ontstaan tussen investeerders en technologiebedrijven. Facebook en nog een aantal andere bedrijven uit Silicon Valley, zoals Twitter en Linkedin, houden voorlopig de boot af waar het een beursgang betreft, vanwege het negatieve sentiment op de aandelenmarkten. Investeerders trachten daarom delen van die bedrijven in handen te krijgen terwijl ze nog in privé-handen zijn en in de hoop bij een eventuele beursgang hun aandelen te verzilveren.

Een aandeel Facebook is vandaag op de secondaire markt 76 dollar waard. Een eventuele beursgang van het netwerk zou de grootste beursgang van een techbedrijf zijn sinds Facebook in 2004 1,67 miljard dollar ophaalde.

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, is niet gelukkig met de waardering van zijn bedrijf. Volgens hem is de prijs van het Facebookaandeel kunstmatig opgeblazen vanwege de schaarste aan aandelen op de secondaire markt, waar werknemers en investeerders vrijuit aandelen kunnen verhandelen zonder dat ze zich bekommeren om de ware financiële toestand van het bedrijf. Zuckerberg gaf eerder al aan dat er van een beursgang geen sprake kan zijn voor 2012.

Facebook zal dit jaar vermoedelijk 1,28 miljard dollar aan reclame-inkomsten realiseren. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Het voorbije jaar boekte Facebook 665 miljoen dollar aan reclame-inkomsten.

Bron : Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!