Journalist en filosoof Simon Bellens brengt in de hoopvolle en boeiende podcast ‘Waarom het tijd is voor een engagerend verhaal’ het activisme in beeld van Tine Hens en Elvis Peeters. Beide auteurs weten in hun boeken steeds zeer actuele thema’s aan te raken. Naast auteur is Elvis Peeters ook zanger bij de rockband Aroma di Amore, Tine Hens werkt als journaliste bij MO-magazine rond thema’s als klimaat, sociaalecologische transitie en biodiversiteit. Beiden vertellen over hun nieuwe boek. Tine Hens en Elvis Peeters vertellen in deze podcast waarom het vandaag hoog tijd is voor een engagerend verhaal.
Elvis Peeters vertegenwoordigt in deze podcast de helft van dit schrijversduo. De andere helft is Nicole Van Bael, zijn partner, met wie hij samen boeken schrijft. Hun meest recente roman De ommelanden (2019) vertelt het verhaal van een fotografe die in de buitengebieden van Europa terechtkomt, zonder gsm-bereik. Dit dwingt haar om aansluiting te zoeken bij de plaatselijke gemeenschap. Een gemeenschap die na de bankencrisis volledig aan zijn lot is overgelaten. Het schrijversduo probeert in deze roman de veerkracht van deze samenleving in beeld te brengen. Dit in scherp contrast met de situatie van de zus van de fotografe, die zich in de stad bevindt. Met alle voorzieningen van de stad gaat ze op zoek naar de fotografe. De roman toont de mogelijkheden die de stad biedt, maar ook hoe deze de spontane solidariteit net kan ondermijnen. Een contrast tussen stad en platteland dat in heel wat landen speelt in maatschappelijke en politieke debatten.
Maar Peeters schrijft niet alleen. In de podcast vertelt de auteur ook hoe hij eind jaren 90 zelf deelnam aan de vredesactie Trainstopping, waarbij hij hielp om goederentreinen met wapens onderweg naar Irak tegen te houden: “Ik was een van de mensen die op zo’n observatiepost zat. Je moest een hele nacht wakker blijven. In de kou, met een deken, de volledige nacht want het was toen nog aan het regenen ook. We hadden een thermos bij met warme thee. Want we zaten daar met een paar mensen omdat het dan niet zo eenzaam was. Met een verrekijker. Dan volgde de spanning van ‘Ja, dat is hem!’.”
Tine Hens schrijft momenteel aan haar nieuwe boek Het is allemaal de schuld van de Chinezen. Dat draait over de vele dooddoeners die mensen verzinnen om maar niets zelf te moeten doen aan de klimaatverstoring. Voor haar boek klopte Hens aan bij heel wat klimaatwetenschappers, en reikt ze nu argumenten aan om te reageren op de clichés en dooddoeners. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring, dat je helpt bij familiefeesten, bij de bakker of op de tram. In deze podcast reikt ze alvast enkele tools aan om de meest voorkomende dooddoeners tegen te spreken. Zoals Hens vertelt in deze podcast: “Een argument dat vaak wordt aangehaald: ‘Ja, ja, ja, het klimaat is een probleem dat weten we, maar het echte probleem mevrouw, dat is overbevolking.’ Dat is dan meestal niet de overbevolking hier maar in Afrika en in mindere mate in Azië, maar toch vooral in Afrika.”
Daarnaast werkt Hens aan een reportage die draait rond de vraag wat het betekent om een wereld zonder ijs te hebben, of zonder sneeuw. In deze boeiende, maar ook treurige reportage, gaat ze op zoek naar concrete oplossingen maar brengt ze ook bewust het treurige hiervan in beeld. Hens vertelt in de podcast: “Je kan alleen om iets geven als je er ook verdriet bij kan voelen. In het hele verhaal dat vandaag verteld wordt, is het emotionele amper aanwezig. Die emoties wringen vaak bij mensen.”
Tine Hens en Elvis Peeters spreken beiden op zondag 10/ 11 op Ecopolis19 – Generatie Hoop in het Kaaitheater Brussel. www.ecopolis.be