De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom geen coronamaatregelen tijdens WK wielrennen in Leuven?
Opinie -

Waarom geen coronamaatregelen tijdens WK wielrennen in Leuven?

dinsdag 14 september 2021 18:10
Spread the love

Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat er niet meer commotie is over het gebrek aan coronamaatregelen tijdens het komende WK-wielrennen in ons land. Voor de wegritten die van 24 tot en met 26 september eindigen in Leuven worden afhankelijk van de weersomstandigheden in de universiteitsstad enkele honderdduizenden bezoekers verwacht.

Het lokale parcours in Leuven, dat tijdens het WK voor beroepsrenners op zondag zeven keer afgelegd wordt, is weliswaar 15 km lang. De meeste bezoekers zullen zich wellicht echter in de eindfase van de koers – Minderbroedersstraat, Sint-Antoniusberg, Naamsestraat, Ruelens- en Geldenaaksevest – rijendik willen positioneren. Dat – met uitzondering van de VIP-zone de massa geen Covid Safe Ticket kan worden opgelegd is evident, maar dat de organisatoren zich, wat het dragen van het mondmasker betreft, beperken tot het ‘aanraden er een te dragen wanneer het houden van een afstand van 1,5 m moeilijk is’ is onbegrijpelijk.

Het virus circuleert in ons land nog steeds volop: met dagelijks 1.948 besmettingen, 60 ziekenhuisopnames en 8 sterfgevallen. Virologen vrezen nu al dat ons land in oktober en november geconfronteerd wordt met een nieuwe besmettingsgolf. Een week geleden kregen de ziekenhuis het bevel dat ze tegen 15/9 opnieuw een kwart van het aantal IC-bedden moeten reserveren voor coronapatiënten, een beslissing waartegen verschillende ziekenhuisdirecties protesteerden en die gelukkig vandaag opgeschort werd. Dit impliceert immers uitstel van andere dringende, reguliere zorg.

De wegritten van het WK-wielrennen zullen in Leuven ongetwijfeld een internationaal publiek aantrekken, hetgeen het risico op bijkomende besmettingen nog vergroot. Het lijkt dan ook logisch dat de overheden een verplichting om de mondmasker zouden opleggen en niet-gevaccineerden oproepen om die dagen niet naar Leuven af te zakken. In het andere geval is het rekenen op het gezonde verstand, waarvan gelukkig zeer velen het afgelopen 1,5 jaar blijk gegeven hebben.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!