De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom België de ideale voorzitter van de EU is …
Europa, Belgisch EU-voorzitterschap 2010 -

Waarom België de ideale voorzitter van de EU is …

dinsdag 21 september 2010 15:07
Spread the love

 

De complexiteit van de Belgische politiek vormt een uitstekend oefenveld voor het driedimensionele schaakspel dat Europa is. Hoewel onze politici er al 100 dagen lang (1.200 als we de vorige legislatuur daar bijtellen) niet in slagen een regering te vormen, krijgt ons land steeds meer lof toegezwaaid voor de manier waarop we het voorzitterschap van de EU aanpakken.

‘Hoe kan een land dat niet eens een regering heeft de lijnen uitzetten voor 27 andere lidstaten?’, vroeg de bekende Britse Euroscepticus Nigel Farage zich begin juli af toen ons land het voorzitterschap van de EU van Spanje overnam.

Maar Farage krijgt deze keer ongelijk, want volgens de Financial Times is het Belgische leiderschap van de EU opmerkelijk effectief. Zo komt er een nieuw richtlijnen voor de financiëledienstensector, zal een langverwacht handelsakkoord met Zuid-Korea worden ondertekend en wordt momenteel de basis gelegd voor een Europees patent, een zaak die al decennialang wordt voorbereid.

‘Hoe komt het dat de Belgen Europa wel en hun eigen land niet in gang krijgen?’, vraagt de krant zich af.

Daar zij een paar redenen voor:

1. Belgen zijn goed in talen, zelfs indien ze het in eigen land vaak niet eens worden over welke taal gesproken moet worden. Dat België over een Duitstalig gebied en vele expats beschikt helpt daarbij.

2. Dat Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Raad van Europa, een Belg is, garandeert een vlotte samenwerking tussen Europa en zijn roterende voorzitter.

3. Voor doorgewinterde Belgische politici die de complexiteit van ons politiek landschap gewend zijn, is Europa niet veel meer dan een schaakspelletje.

4. Het aankomende Hongaarse voorzitterschap zorgt nu al voor de nodige nervositeit bij de echte eurofielen.

Doch de belangrijkste reden is waarschijnlijk wat een medewerker van een Belgisch Europarlemetslid suggereerde: omdat de eigen regering al een tijd verlamd is, hebben de Belgische ministers ruim de tijd om zich voor Europa in te zetten.

Bron :  Financial Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!