De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waar koop je een voordelig huis?

Waar koop je een voordelig huis?

woensdag 13 april 2016 17:03
Spread the love

De mediaan vraagprijs voor een huis met 3 slaapkamers in België is €229.000. Maar dit getal verbergt grote regionale verschillen.

Voor de prijs van een huis met drie slaapkamers in Antwerpen, de stad van Bart de Wever, koop je twee soortgelijke huizen in Bergen, thuis van Elio di Rupo.

Neem Hoogstraten en Chiny: dorpen in het uiterlijke noorden en zuiden van ons land. Met huisprijzen die tienmaal lager liggen in Chiny dan in Hoogstraten.

We analyseerden de mediaan ‘te koop’ prijzen van alle huizen met drie slaapkamers die de laatste twaalf maanden op Realo.be werden gepubliceerd.  De mediaan vraagprijs voor een huis met 3 slaapkamers in België. Data van Realo.be, gevisualiseerd met gemeentekaarten.be.

Regionale verschillen

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost een huis met 3 slaapkamers € 329.750, wat bijna dubbel de € 190.000 is die je in Wallonië betaalt voor een huis met 3 slaapkamers. Vlaanderen als gewest bezet de middenmoot met een mediaan vraagprijs van € 265.000.De mediaan vraagprijs voor een huis met 3 slaapkamers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Data van Realo.be, gevisualiseerd met gemeentekaarten.be.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De vraagprijzen van ons hoofdstedelijk gewest zijn afhankelijk van de spoorweg die dwars door Brussel loopt. Deze liggen ten westen van de spoorweg maar liefst 35% lager dan ten oosten van de spoorweg.

Oost of west van de spoorweg? In Brussel bepaalt die keuze meer dan een derde van de kostprijs.

Koekelberg, ten westen van de spoorweg, heeft met € 265.000 de laagste mediaan vraagprijs. Elsene, ten oosten van de spoorweg, haalt een dubbel zo hoge vraagprijs met maar liefst € 553.100.De mediaan vraagprijs voor een huis met 3 slaapkamers in Vlaanderen. Data van Realo.be, gevisualiseerd met gemeentekaarten.be.

Vlaanderen

Vlaams-Brabant is de duurste Vlaamse provincie met een mediaan vraagprijs van € 299.175. Kleine broertje Limburg hangt met 31% lagere vraagprijzen achterin het peloton. Daar betaal je maar liefst €229.00 voor een huis met 3 slaapkamers.

De stad Antwerpen domineert, Limburg hinkt achterop.

De Vlaamse provinciehoofdsteden geven een ander beeld. Antwerpen domineert met mediaan vraagprijzen van € 349.000, 32% boven het Vlaams gemiddelde. Gent is verbazend genoeg de goedkoopste provinciehoofdstad. De mediaan vraagprijs voor een huis met 3 slaapkamers ligt er 9% onder het Vlaams gemiddelde. (€ 240.000)

De goedkoopste huizen met 3 slaapkamers vindt je in het West-Vlaamse Heuvelland. De mediaan vraagprijs ligt er op € 140.000. De mediaan vraagprijs voor een huis met 3 slaapkamers in Wallonië. Data van Realo.be, gevisualiseerd met gemeentekaarten.be.

Wallonië

Opnieuw is de provincie die aan het Brussels Gewest grenst het duurst. In Waals-Brabant ligt de mediaan op € 293.068. Het wordt goedkoper naarmate je verder van Brussel gaat. De mediaan vraagprijs ligt in Luxemburg op €167.000. Een verschil van maar liefst 43% met Waals-Brabant en daarmee de goedkoopste provincie van België.

Extreme prijsverschillen in Wallonië: met de prijs van een huis in Lasne koop je 6 huizen in Chiny.

Extreme prijsverschillen ook tussen de provinciehoofdsteden: Waver (mediaan €295.000) is 47% duurder dan Bergen (mediaan € 155.000). Nog extremer zijn de verschillen op gemeentelijk niveau. Met de prijs van een huis in Lasne (€ 475.000) koop je maar liefst 6 huizen met 3 slaapkamers in Chiny (€ 74.500). Mediaan vraagprijzen per buurt. Data & visualisatie door Realo.be.

Jouw buurt

De buurt heeft een grote impact op de vraagprijs voor een woning. Om die informatie in jouw voordeel te gebruiken, berekenen en visualiseren we de verschillen ook op buurtniveau op realo.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!