De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bart De Wever. Foto: FOD Kanselarij van de Eerste Minister, Belgium / Public Domain

Waar komen deze maatregelen vandaan?

In dit uitgebreide dossier analyseren we het federale regeerakkoord tot op het bot. In het eerste deel gaan we dieper in op waar de plannen van de regering De Wever vandaan komen.

woensdag 12 februari 2025 15:35
Spread the love

 

Iedereen die zich zorgen maakt om de ecologische crisis, kent het riedeltje dat vanuit de N-VA de wereld is ingestuurd en ondertussen een dominante plaats heeft ingenomen in het maatschappelijk debat: we mogen niet doemdenken.

Wie met cijfers en wetenschappelijke studies komt aanzwaaien, krijgt als repliek dat het allemaal wel kan zijn, maar dat het ook belangrijk is dat ‘de mensen mee zijn’. De N-VA pleit voor ‘klimaatrealisme’, en realisme betekent vooral dat alles ‘haalbaar en betaalbaar’ moet blijven.

Hoe groot is het contrast met de discussie over de begroting? Plots klinkt het dat er nu eenmaal onpopulaire maatregelen nodig zijn, omwille van de zogenaamde ‘pensioenbom’ die op ons afkomt. Wanneer het gaat over de begroting doet men alsof de normen die gehaald moeten worden in steen gebeiteld zijn en er maar één manier is om die te halen: de hunne. Maar is dat wel zo?

1.1 Waarom is er geen debat over de Europese begrotingsregels? 
1.2 Wat is de staatsschuld, waar komt ze vandaan en wie profiteert ervan?
1.3 Het doemdenken van Bart De Wever
1.4 De verrechtsing van het politieke debat

 

Bekijk het volledige dossier.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!