De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VZW Klimplant verleidt Antwerpenaar tot klimaatactie met online ideeënplatform en verkoop ledjes
Vzw Klimplant

VZW Klimplant verleidt Antwerpenaar tot klimaatactie met online ideeënplatform en verkoop ledjes

De participatieve burgerbeweging VZW Klimplant - Klimaatplatform Antwerpen - stelt vandaag twee nieuwe projecten voor. Met Klimwand daagt de organisatie Antwerpenaren uit om via een online platform mee na te denken over hoe een klimaatvriendelijke stad eruit moet zien. Het tweede project, Ledjes aan de Schelde, biedt voordelige ledverlichting aan. De nagelnieuwe website www.klimplant.be brengt deze projecten naar de Antwerpenaar.

dinsdag 28 april 2020 09:44
Spread the love

 

Ideeën van burgers realiseren

De organisatie ontstond toen enkele enthousiaste burgers de handen in elkaar sloegen om inspirerende klimaatprojecten op stadsniveau te realiseren. Een jaar later wil Klimplant met een overzichtelijke website en twee nieuwe projecten oplossingen aanreiken aan alle Antwerpenaren.

Bron: VZW Klimplant – Klimaatplatform Antwerpen

Met het project Klimwand wil klimplant ideeën van burgers verzamelen en de mooiste daarvan uitvoeren. Iedereen die een idee heeft rond klimaat, kan dat tot 10 mei delen op hun online platform. Daarna gaat Klimplant samen met de bedenkers aan de slag om de beste projecten te realiseren. Isabelle Quirynen, woordvoerster van Klimplant, licht toe: “we zijn een participatieve burgerbeweging, wat betekent dat we onze ideeën van onderuit proberen te vergaren en uit te werken. We merken dat individuen vaak heel mooie dromen hebben, maar niet weten hoe je aan zoiets op je eentje begint. Zo kunnen we bijvoorbeeld hulp bieden met subsidieaanvragen, vrijwilligers aanbrengen of het idee verder concretiseren.”

De Ledjes aan de Schelde

Het tweede project, de Ledjes aan de Schelde, zet ledverlichting in de spotlight via een samenaankoop. “Led is niet alleen goed voor het klimaat omdat je je uitstoot vermindert, maar ook voor je portemonnee: op een jaar tijd heb je de aankoop eruit gehaald en daarna blijft het energieverbruik van je verlichting tot 90% lager,” legt Isabelle Quirynen uit. Mensen die mee willen doen, kunnen de ledlampen bestellen via de webshop van Klimplant. Op 10 oktober kunnen ze de lampen vervolgens afhalen op verschillende locaties in de stad. Ook daarvoor doet Klimplant beroep op burgers. Voor een goede spreiding over heel de stad zijn ze nog op zoek naar verenigingen en straten die de ledjes mee willen verdelen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@klimplant.be

Bron: VZW Klimplant – Klimaatplatform Antwerpen

Wil jij graag jouw steentje bijdragen aan een beter klimaat? Ontdek meer info over de projecten en neem deel via www.klimplant.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!