De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vulkanen stoten veel minder CO2 uit dan mensheid
Klimaat, Wereld, Broeikaseffect, Vulkanen, CO 2, Emissie -

Vulkanen stoten veel minder CO2 uit dan mensheid

zaterdag 25 juni 2011 13:24
Spread the love

Het is natuurlijk bij degenen die zich enigszins in klimaat en broeikaseffect hebben verdiept al bekend:vulkanen stoten geen grote hoeveelheden CO2 uit vergeleken met alle uitstoot die door de mens veroorzaakt wordt. Mensen willen de klimaatverandering nog wel eens deels afschuiven op de rommelende gevaarten. Nieuw onderzoek maakt daar nog meer een einde aan. Door menselijk handelen komt veel meer CO2 in de atmosfeer dan door de emissie van alle vulkanen bij elkaar.

Vulkaanerupties

De onderzoekers bestudeerden vulkaanuitbarstingen en de hoeveelheid CO2 die daardoor in de atmosfeer terechtkwam. Vulkanen blijken jaarlijks zo’n 0,13 tot 0,44 miljard ton CO2 uit te stoten. Dat is niets in vergelijking met wat de mensheid doet: 35 miljard ton.

Supervulkaan

Zelfs als er een enorme vulkaanuitbarsting is, dan nog kan deze nog niet tippen aan dat wat wij mensen uitstoten. Vulkaanuitbarstingen van dat kaliber zijn overigens heel zeldzaam en de laatste keer dat dat gebeurde was ongeveer 74.000 jaar geleden.

Mochten de vulkanen veel actiever worden dan kan de mensheid pas overtroffen worden indien de vulkanen meer dan 850 kubieke kilometer magma per jaar uitspugen.

Bron: Livescience.com

take down
the paywall
steun ons nu!