De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vuile Boekskes

Vuile Boekskes

vrijdag 18 januari 2013 04:02
Spread the love

Een 70-jarige broeder van de abdij van Bornem is voor de rechter moeten verschijnen wegens het bekijken van vuile plaatjes. Dat heb ik ook gedaan. In mijn jeugdjaren (die zijn al lang voorbij, dus ik ga ervan uit dat de feiten verjaard zijn). Vuile boekjes circuleerden toen in het klaslokaal onder de banken. Ook tekst. “Ik, Jan Cremer” was toen pas verschenen en maakte furore.Internet bestond toen nog niet. Echt waar. We konden dus toen nog niet iets downloaden, laat staan posten. Kijken kon wel.
Van gerechterlijke veroordelingen wegens het bekijken (niet kopen/verkopen of transporteren) in die tijd weet ik niet veel. Wel werd enige jaren later een militant van de radikale homogroep (die bestonden toen, lang geleden) Rode Vlinder veroordeeld wegens het verspreiden van een pamflet waar een foto afgebeeld stond van de fotograaf baron Von Gloeden. Genomen op Sicilie rond de eeuwwisseling (die van 1900 dus). Toch vuile plaatjes dus. De advocaat van de beklaagde, meester Norbert Verbeke heeft voor de rechter nog gepleit dat dit een artistieke foto was en ging zelfs vooraan aan de rechter de bewuste foto laten zien uit een groot fotoboek met integraal wat er nog overbleef van het oeuvre van Von Gloeden. Hij zelf vond het trouwens een hele mooie foto uit de reeks, zei ie nog. Het mocht niet baten.

De broeder moet zich laten behandelen. Door een oogarts ?

take down
the paywall
steun ons nu!