De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Official portrait of President Donald J. Trump, Friday, October 6, 2017. (Official White House photo by Shealah Craighead)

VS vs Iran. De twee landen worden het niet eens.

zaterdag 22 juni 2019 16:33
Spread the love

 

Op zaterdag kwam het dan toch, het officiële antwoord van Iran op de dreigingen van de Verenigde Staten en het neerhalen van een onbemand vliegtuig. De spanning tussen de twee landen neemt ondertussen alleen maar toe.

“Iran zal zeker niet toelaten dat haar grenzen of haar luchtruim geschonden worden. Iran zal iedere agressie of bedreiging met kracht confronteren”, volgens een spreker voor de Iraanse Revolutionaire Garde.
“Dit was ons antwoord op een schending van het Iraanse luchtruim en als deze schending herhaald wordt, zal ook ons antwoord herhaald worden, volgens de Commandant van de Iraanse Luchtmacht van de Islamitische Revolutionaire Garde, Brigade Generaal Amir Ali Hajizadeh.

Hajizadeh maakte de opmerkingen voor het nieuwsagentschap van de Islamitische Republiek, IRNA, twee dagen na het neerhalen van een drone van de Verenigde Staten boven territoriale wateren van Iran in de Straat van Hormuz.

“De maatregel van de Verenigde Staten was een handeling tegen internationale regelgeving en goede gewoontes. We handelden zoals onze wettelijke plichten voorschreven”, volgens de generaal.

“De schending door de Verenigde Staten kan veroorzaakt zijn door een generaal of door een aantal technici, dat weten we niet. Maar deze daad is een schending van de internationale luchtvaart regels door een onbemand spionagevliegtuig en het kreeg van ons het natuurlijke antwoord”

Ook Rusland heeft zijn stem laten horen, vooral met een waarschuwende toon. De vice minister van Buitenlandse Zaken voor Rusland Sergei Ryabkov beschreef de situatie als gevaarlijk en waarschuwde de Verenigde Staten om de gevolgen te bekijken van nodeloze maatregelen tegen Iran. Tegenover verslaggevers uitte Ryabkov zijn zorgen over de fluctuaties in de beslissingen van de Verenigde Staten.

Zonder te de gebeurtenissen van de laatste paar uren te willen evalueren was het voor Ryabkov duidelijk dat de situatie gevaarlijk is en het begin van een oorlog zou kunnen worden.

De Russische President, Vladimir Putin had al eerder een waarschuwende stem laten horen tegenover de Verenigde Staten. “Mochten de Verenigde Staten militaire macht proberen te gebruiken tegen Iran dan zal een ramp het gevolg zijn. En de gevolgen van militaire actie zijn moeilijk in te schatten.”
“Dit zou een ramp zijn voor Iran omdat het geweld en mogelijk een groter aantal vluchtelingen in de regio tot gevolg zou hebben.”

De Zwitserse Ambassade in Iran, bij de situatie betrokken als zaakwaarnemer voor de VS heeft een officieel protest ontvangen van Iran over de schending van het luchtruim en het neerhalen van de drone.
Daarin worden de Verenigde Staten verantwoordelijk gesteld voor de resultaten van dergelijke provocatieve acties. Markus Leitner als de ambassadeur van Zwitserland vertegenwoordigd de belangen van de VS in afwezigheid van een ambassade van dat land in Iran.

De Zwitserse diplomaat heeft gedetailleerde informatie ontvangen over de positie van de drone, toen die werd neergehaald.

Ook andere landen in de regio laten hun stem horen. Pakistan is wel het meest uitgesproken voorbeeld met een min of meer directe veroordeling aan het adres van President Donald Trump.

“Het oplopende karakter van de provocaties en druk aan het adres van Iran moet veroordeeld worden als naakte agressie zonder goede reden, de opzettelijke acties van Donald Trump zijn een reden om zich zorgen te maken”, volgens nieuwsberichten in The Nation.

Bronnen: IRNA, The Nation,

Photo: Shealah Craighead – White House, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63768460

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!