De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VS legt persvrijheid aan banden in Golf van Mexico
Golf van Mexico, Olieramp, Amerika's, Persvrijheid aan banden -

VS legt persvrijheid aan banden in Golf van Mexico

dinsdag 6 juli 2010 10:53
Spread the love

De Amerikaanse regering heeft een nieuwe maatregel uitgevaardigd die journalisten, reporters, bloggers en fotografen verplicht op ten minste 20 meter afstand te blijven van olieraffinaderijen, boorplatformen, olieschepen en opruimingswerkers in de Golf van Mexico. Wie dat niet doet riskeert een boete van 40.000 dollar en gerechtelijke vervolging.

Volgens milieuactivisten wil de maatregel vehinderen dat nieuws over het opruimen van de olie in de Golf van Mexico en beelden van met olie besmeurde vogels de huiskamers bereiken. ‘Het opruimen van de olie in de Golf is een Orwelliaanse realiteit geworden, die volledig wordt geregisseerd en gecensureerd door de Amerikaanse regering met als enig doel het publiek te misleiden‘, schrijft Natural News.

Volgens nieuwszender MSNBC werd fotograaf Lance Rosenfeld in Texas City door BP-werknemers achtervolgd en aangehouden toen hij foto’s van een BP-raffinaderij maakte die waren bestemd voor de website ProPublica. Ze dreigden ermee hem te laten arresteren indien hij zijn materiaal niet inleverde. Ook andere leden van de pers werden de afgelopen weken geconfronteerd met werknemers van BP, die hun materiaal controleerden en hen vroegen hun werkzaamheden stop te zetten. BP is sinds het uitbreken van de crisis in april allesbehalve transparant geweest over de gebeurtenissen in de Golf van Mexico. Op de stranden zijn mensen ingehuurd die de pers moeten weghouden bij de mensen die de olie opruimen in dienst van BP.

Bron : Natural News / newszender MSHBC / website ProPublica / CNN

          Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!