De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VS hebben heel belangrijke week voor de boeg
Opinie -

VS hebben heel belangrijke week voor de boeg

zondag 3 januari 2021 12:22
Spread the love

 

Na de VS-presidentsverkiezingen begin november komen er deze week twee nieuwe data aan die uiterst belangrijk zijn voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatopwarming waar de president-elect Joe Biden en John Kerry, die hij als klimaatexpert aanstelde, echt wel werk van willen maken. Dinsdag is er in de staat Georgia de tweede ronde van de senaatsverkiezingen. Als de Democraten de twee zetels niet binnenhalen behouden de republikeinen de meerderheid in de senaat en zullen ze ongetwijfeld het klimaatbeleid dat Biden wil voeren vier jaar lang dwarsbomen net zoals ze dat eerder bij Obama deden.

Woensdag wordt in beide nationale parlementen gestemd over de benoeming van Biden tot president. In het Huis van Afgevaardigden, waar al 120 Republikeinse verkozenen hebben aangekondigd wegens het vermeende frauduleus verloop van de verkiezingen te zullen tegenstemmen, stelt er zich wegens de democratische meerderheid geen probleem. Alhoewel reeds 12 Republikeinse senatoren hebben aangekondigd hetzelfde te doen en dan zal er zich ook in de Senaat voor Biden wellicht geen probleem stellen.

Trump haalt momenteel echter nog alles uit de kast om zoveel mogelijk Republieken te overtuigen de verkiezingen ongeldig te laten verklaren. Hij roept zijn aanhangers overigens op woensdag massaal in Washington te komen betogen. De schade die dit alles toebrengt aan de democratie in de VS is vanzelfsprekend enorm.

In Georgia, dat bij de presidentsverkiezingen nipt voor Biden stemde, hebben de Democraten momenteel een lichte voorsprong in de peilingen en zijn de Democraten in de meerderheid bij de 3 miljoen personen die tot nu toe al een stem hebben uitgebracht. Trump, die momenteel vooral oog heeft voor de stemming van woensdag in de nationale parlementen, zou wel eens fors kunnen bijdragen tot een democratische overwinning in Georgië. Hij wordt er maandag verwacht en zal in zijn speech zonder twijfel andermaal het frauduleuze karakter van de verkiezingen benadrukken. De verwachting is dat in dat geval veel Republikeinen het niet meer de moeite zullen vinden om een stem uit te brengen …

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!