De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voorbereidingen nieuwe FOS-campagne op volle toeren

dinsdag 4 februari 2014 10:30
Spread the love

Ook in 2014 zal FOS samen met de Socialistische Mutualiteiten, Vlaams ABVV, sp.a, vzw Thuiszorg en De Algemene Centrale-ABVV campagne voeren voor het Recht op Waardig Huishoudwerk. Op 19 maart 2014 schiet de campagne uit de startblokken! De voorbereidingen lopen op volle toeren!

FOS-campagne 2014

We leggen de focus dit jaar op waardering voor huishoudwerk(st)ers. De meer dan 100 miljoen huishoudhulpen wereldwijd poetsen, wassen, strijken en knappen vuile klusjes op. Ze zijn onmisbaar voor onze samenleving. Ze verdienen waardering voor hun werk! 

FOS steunt huishoudwerk(st)ers in het Zuiden die strijden voor de waardering en de rechten die ze verdienen. Sinds 2014 steunt FOS ook SADSAWU, de Zuid-Afrikaanse Vakbond voor Huishoudwerk(st)ers. 
Myrtle Witbooi, Algemeen Secretaris van SADSAWU en voorzitster van IDWF (de Internationale Federatie voor Huishoudwerk(st)ers), komt in maart naar België om haar verhaal te doen. Ze werkte zelf 12 jaar als huishoudhulp, in tijden van Apartheid, en maakte later van de strijd voor waardig huishoudwerk haar levenswerk. Op de startdag van onze campagne in Brussel en op tal van provinciale activiteiten zoals Café Solidarité, kan je zelf het verhaal van deze Zuid-Afrikaanse huishoudwerkster/vakbondsleidster horen!

Mis deze kans niet en noteer alvast volgende data in je agenda. Meer info over alle activiteiten volgt in de loop van februari. Blijf op de hoogte via onze facebookpagina, onze nieuwsbrief enFOSFOR.

– Woensdag 19/03/2014 – 9.00u: Startdag FOS-campagne – Brussel
– Donderdag 20/03/2014 – 19.30u: Café Solidarité – Zottegem 
– Vrijdag 21/03/2014 – 12.30u: Bistro Solidarité – Kortrijk
– Zaterdag 22/03/2014 – 15.00u: Gespreksmiddag met Myrtle – Schoten
– Zondag 23/03/2014 – 09.30u: Ontbijt met een rebel (Belmundo) – Gent
– Maandag 24/03/2014 – 20.00u: Café Solidarité – Antwerpen (Universiteit Antwerpen)
– Dinsdag 25/03/2014 – 19.30u: Café Solidarité – Leuven
– Woensdag 26/03/2014 – 19.30u: Café Solidarité – Bornem 
– Donderdag 27/03/2014 – 14.00u: Café Solidarité – Sint-Truiden 

Studiedag over Huishoudwerk

Op 15 januari organiseerde FOS een studiedag over Huishoudwerk, zodat alle betrokken organisaties met kennis van zaken campagne kunnen voeren. Een 30-tal personen luisterde aandachtig naar de uiteenzettingen van enkele specialisten ter zake.

Marieke Koning, coördinatrice van de “12 by 12 campagne” van het International Vakverbond, is al jaren actief in de internationale strijd voor waardig huishoudwerk. Zij gaf de aanwezigen een update over de wereldwijde vorderingen op het gebied van arbeidsrechten voor huishoudpersoneel. (Lees binnenkort een interview met Marieke in ons tijdschrift FOSFOR! )

Lien Bauwens van FOS vertelde vervolgens over de situatie van huishoudwerk(st)ers in Zuid-Afrika. Vanaf 2014 steunt FOS daar de vakbond voor huishoudpersoneel SADSAWU. Deze nieuwe partnerorganisatie zal dit jaar in de kijker staan tijdens de campagne.

Christien Van Vaerenberg, medewerker van minister van Werk Monica De Coninck, kwam een antwoord brengen op de vraag die op ieders lippen brandde: “Hoe ver staat België met de ratificatie van Conventie 189 van de Internationale Arbeidsorganisatie?” . Het Federaal en het Vlaams Parlement ratificeerden reeds de conventie. Nu moeten ook nog de andere deelstaten de conventie goedkeuren. Pas dan kan de conventie door België als geheel geratificeerd worden. Het kabinet maakt zich sterk dat het hele proces rond zal zijn nog vóór de verkiezingen.

Luc Douliez, kwaliteitscoördinator bij vzw Thuiszorg en NVSM, kwam tot slot uitleggen hoe ze bij vzw Thuiszorg omgaan met de toenemende diversiteit in onze samenleving. Wat doe je als huishoudwerkster als een klant de deur dichtslaat bij het zien van je hoofddoek? Wat doe je als een klant vraagt om halal te koken en je dit niet kent? Vzw Thuiszorg werkte een diversiteitsplan uit, met een diversiteitscharter en concrete handelingskaders voor hun personeel.

De studiedag was voor de hele FOS-ploeg en alle aanwezigen een leerrijke voormiddag en een goede aanloop naar de campagne. We zijn er klaar voor!

31 januari 2014 
Auteur: Liesbet Vangeel 
Contact: stiene.billen@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!