De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voor mijn vriendinnetje

Voor mijn vriendinnetje

dinsdag 13 januari 2015 11:19
Spread the love

6 jaar samen.

6 jaar reeds ben je mijn geliefde. Ik kwam je tegen nadat mijn jeugdliefde me niet meer kon bieden wat ik zoek. Je ving me op met warmte. Zowel overdag als s’ nachts. Je liet me de vrijheid te doen waar ik zin in had met jou. Niets moet, alles mag.
Je bent vertrouwd ondertussen, maar toch nog elke dag anders. Je blijft me prikkelen. 
Ik heb je zien veranderen in die jaren. Je bent volwassener en braver geworden en je bent een deel van jezelf kwijt geraakt. Ze willen dat je u fatsoenlijk gedraagt want ze komen van ver om je te bekijken. Voor mij mag je jezelf zijn, je niet beter voordoen dan je bent, daar word je ongemakkelijk van. 
Je hebt nog meer een eigen karakter ontwikkeld waar ik van hou. Ik zie dat de fietspaden druk bereden worden, ik zie hoe leefstraten, autodelen en voedselteams succesvol zijn. Ik zie een groeiend aantal terrasjes, parken, rommelmarkten, potlucks en buurtfeesten en ik hoor over wijkvergaderingen. Ik zie hoe je inwoners elkaar graag zien.
Wanneer ik aan het Capitole sta voel ik me zo rijk. Om de hoek de Studio Skoop, recht voor mij de hoofdbibliotheek en nog iets verder de Vooruit. Hoe zalig is dat niet. Zo zalig dat elke stadsbewoner zich een beetje superieur waant tegenover zij die buiten de stad wonen. Net zoals een Canvas kijker zich intelligenter meent dan een VTM-kijker. Zoals een afgetrainde sporter blij is niet die luie dikzak te zijn.
Andere proberen me te verleiden, en dat lukt hun nog soms ook. Maar weet, hoe langer ik vreemd ben gegaan hoe liever ik weer thuiskom bij jou. 
Je bent niet de grootste of de meest bekende en dat hoeft ook niet. Jij hebt wel de voordelen maar niet de nadelen. Bij je meer beminde collega’s bevindt men zich dan wel in het centrum van de wereld, je verdrinkt er tussen de gebouwen en het verkeer. Jij versmacht mij niet, jij dringt je niet te veel op. Jij bent voor mij de gulden middenweg. Cultuur, mensen ontmoeten, rust. Zo zijn wij getrouwd. Wij begrijpen elkaar. 
In het begin van ons samen zijn hield ik elke dag van je, nu, met de jaren, bedenk ik het nog steeds twee, drie keer per maand, Gent, ik hou van je.

take down
the paywall
steun ons nu!