De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voor het eerst in de geschiedenis verbruikt de wereld meer olie dan we er kunnen oppompen…
China, Olieverbruik, Piekolie, Reserves -

Voor het eerst in de geschiedenis verbruikt de wereld meer olie dan we er kunnen oppompen…

dinsdag 14 juni 2011 12:06
Spread the love

Minuten nadat de Opec-leiders eerder deze week bekendmaakten de productiequota voor olie niet te zullen verhogen schoot de prijs van olie op de financiële markten omhoog. Velen hadden nochtans verwacht dat het oliekartel de wil van Saoedi-Arabië zou inwilligen, maar Iran stak daar een stokje voor.

The Economist kon cijfers op de hand tikken uit BP’s “Statistical Review of World Energy”-show, waaruit moet blijken dat de wereld vandaag meer olie verbruikt dan produceert. In totaal werden vorig jaar gemiddeld 87 miljoen vaten dagelijks verbruikt en slechts 82 miljoen vaten opgepompt. Wat betekent dat de wereldeconomie vandaag draait op de olievoorraden om het verschil van 5 miljoen vaten per dag te compenseren. Dat is een primeur, want nooit eerder in de geschiedenis was dat het geval, schrijft het magazine.

De grote boeman is opnieuw China, dat vandaag 4 miljoen vaten per dag meer verbruikt dan tien jaar geleden.

Bron : The Economist / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!