De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voor de klas krijg ik sterk de indruk: “Ik sta de verkeerde generatie op te voeden”
Open brief -

Voor de klas krijg ik sterk de indruk: “Ik sta de verkeerde generatie op te voeden”

maandag 7 oktober 2019 22:40
Spread the love

Koningslo, Vilvoorde, 7 oktober 2019

Betreft: Vlaamse leerkracht wetenschappen dient ontslag in bij minister van Onderwijs

 

Beste Mr. Ben Weyts, Geachte minister,

Afgelopen zaterdag was het 5 oktober, de dag van de leerkracht.

Ik durf me nauwelijks nog een leerkracht noemen.

Vijftien jaar geleden begon ik vol goede moed als leraar wetenschappen in een middelbare school in Hasselt. Mijn leerlingen gaven mij als bijnaam: Jo van bio. Ik gaf hen inderdaad biologie en aardrijkskunde.

Het onderwijs heeft mij zwaar teleurgesteld. Het heeft gefaald in haar belangrijkste taak: het grondig voorbereiden van een generatie landgenoten op hun toekomst. Welke toekomst?

Het onderwijs heeft de vorige generatie geleerd om vooral voor zichzelf te zorgen, niet te veel om te zien naar wie mindere resultaten behaalde. De primussen moesten onze economie klaarstomen voor een bikkelharde wereldwijde concurrentiestrijd. Dat ze daarbij een massa gepercipieerde tweederangsburgers afstootte, dat was collateral damage.

Maar nu schijnen zelfs onze primussen en prima ballerina’s niet meer je van het. De dash is eruit. Ze willen niet meer vooruit. Ze willen stilstaan bij onze hectische levensstijl en bij de klimaatverandering. Alsof dat brood op de plank gaat brengen.

Maaien moeten ze, ploegen, zaaien, sproeien, snoeien, knippen, oogsten, dorsen, pletten, brouwen, verpakken en verkopen. En met de winst hun daken vol zonnepanelen zetten. Tuig kopen om zich af te reageren. Electronica om met virtuele boze vogels te spelen.

‘Als morgen de hemel valt, zijn alle mussen dood.’

Voor de klas krijg ik sterk de indruk: “ik sta de verkeerde generatie op te voeden.”

Als ik echt iets nog wil doen voor de tieners en twintigers van nu en de generaties van de toekomst, dan richt ik me beter tot mijn leeftijdsgenoten: de dertigers, veertigers en vijftigers van vandaag.

Wat ik ga doen? Ik wil meewerken aan de broodnodige dialoog over onze toekomst. Ik denk aan het bij elkaar zoeken van betrokken burgers voor de oprichting van een burgerraad, een adviesraad op het Vlaamse niveau vergelijkbaar met de Vlaamse jeugdraad.

Het is slechts een van de vele ideeën, want ideeën en werk voor de toekomst zijn er werkelijk meer dan genoeg. Ons opsluiten binnen steeds meer zelfgemaakte grenzen en dan wachten tot het overwaait, gaat helaas niet lukken.

De diversiteit aan talenten, talen, vaardigheden en persoonlijkheden vormen onze beste garanties om de aanstormende clustercrisis te boven te komen.

Met vriendelijke groeten en ambitieuzere wensen,

Jo Creten

Open brief aan mijn generatie (dertigers, veertigers, vijftigers)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!