De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Volle camion voor Pepinster dankzij solidariteitsactie van 33 kunstenaars
Debby Burssens

Volle camion voor Pepinster dankzij solidariteitsactie van 33 kunstenaars

Deze zaterdag vertrekken de SolidariTeams met een camion met vuren, kookvuren en wasmachines naar de getroffen regio Pepinster. “Net voor de feestdagen startten 33 kunstenaars en creatievelingen een actie waarbij we mensen opriepen om kunst en handwerk te kopen en zo de slachtoffers van de overstromingen te helpen. En ziehier het resultaat!”, zeggen initiatiefnemers Debby Burssens en Djack Carlier van PVDA Sint-Niklaas trots. We zamelden al 7920 euro in en kunnen bijna een tweede camion bestellen. Wie nog een cadeau zoekt voor Nieuwjaar, Valentijn, of gewoon voor zichzelf mag ons steeds contacteren.”

vrijdag 21 januari 2022 13:54
Spread the love

Zes maanden na de overstromingen zijn er nog steeds mensen die niet kunnen koken, de was niet kunnen doen en geen verwarming hebben. “Hoe kan dat in een rijk land als België? En hoe kunnen wij helpen?”, stelden kunstenaar Djack Carlier en creatieveling Debby Burssens zich de vraag. Zij gingen al puin ruimen in Wallonië met de SolidariTeams van PVDA en startten vorige maand een nieuwe actie: zij verkopen kunstwerken en handgemaakte cadeaus om geld in te zamelen voor de aankoop van elektrische toestellen.

“Op 1 maand zamelden we 7920 euro in! Net voor Kerstmis brachten we met de SolidariTeams een camion verwarmingstoestellen naar Verviers. En nu bestelden we 30 kookplaten, 10 wasmachines en 10 kookvuren en brengen die zaterdag samen met nog wat elektrische vuurtjes naar Pepinster. We hopen gauw met nog een camion naar de regio te gaan, want de noden zijn groot.”

Het is vanuit een grote verontwaardiging en solidariteit dat Djack en Debby gauw hulp kregen van meer dan dertig kunstenaars en creatieve zielen uit Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Kruibeke, Hamme, Zele, Hoboken, Sterrebeek… “Er zijn twee grote noden in de overstromingsgebieden. Eén, er zijn vrijwilligers nodig om het pleister van de muren te kappen. Twee, er is grote nood aan vooral elektrische toestellen. Alle slachtoffers moeten hun huizen kunnen drogen, zich menswaardig verwarmen en de kook en was kunnen doen. Dat is toch geen absurde eis?”

Gratis elektriciteit

Jullie slaan vooral elektrische toestellen in, en minder op gas? “Klopt. Vele huizen hebben bijvoorbeeld voorlopig nog geen gasverwarming door moeilijkheden met de conformiteitsverklaringen, allerhande vertragingen, herstellingen die op zich laten wachten en verzekeringsmaatschappijen die geen vergoedingen willen uitbetalen. Elektriciteit is dikwijls de enige manier om te verwarmen. Maar net nu énorm duur. Wat ons betreft is energie een overheidstaak, moet de belasting naar 6 procent en moeten de grote winstgevende energiemultinationals tijdelijk gratis elektriciteit aan de slachtoffers geven. Wij doen wat we kunnen, en we hopen zo een signaal van solidariteit te geven aan iedereen die het verschil kan maken.”

Kunst, gedichten en wenskaarsen

Ondertussen kan iedereen zijn steentje bijdragen door een hartverwarmend geschenk te kopen: van litho’s en schilderijen over wenskaarten en wenskaarsjes tot boeken, gedichten en foto’s. Debby en Djack coördineren de actie vanuit De Werf in de Ankerstraat 44 in Sint-Niklaas. “Met PVDA hebben we van in het begin van de ramp de handen uit de mouwen gestoken. Maandenlang gingen zo’n 80 vrijwilligers uit het Waasland puinruimen, warme soep bedelen, luisteren naar de mensen… Zes maanden na de ramp veranderen de noden, maar die zijn nog steeds groot. In een mum van tijd kunnen we opnieuw mensen helpen. Die solidariteit, dat raakt ons écht.”

Deze zaterdag vertrekt de camion van Sint-Niklaas naar Pepinster. Meerdere kunstenaars en vrijwilligers komen de camion inladen en uitwuiven. “Drie vrijwilligers brengen de spullen vervolgens naar een depot in Pepinster en daar staan er weer andere vrijwilligers klaar om de goederen uit te laden en die te verdelen onder die gezinnen waar de nood het grootst is.”

Deze kunstenaars en creatievelingen springen alvast in de bres voor de slachtoffers van de overstromingen (volledig overzicht hier).

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!