De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Volk lijkt macht te grijpen in Egypte
Politiek, Nieuws, Egypte, Wereld, Al Jazeera, Alexandrië, Caïro, NDP -

Volk lijkt macht te grijpen in Egypte

vrijdag 28 januari 2011 17:30
Spread the love

Tienduizenden mensen zijn op deze “Friday of Anger” de straat opgegaan. Dit heeft geleid tot de heftigste veldslagen tussen het volk en de politie tot nu toe.

De Egyptische autoriteiten hebben het volledige internet plat gelegd. Ook sms-verkeer is niet mogelijk. Bellen gaat nog wel.

De parlementsgebouwen van de National Democratic Part in Suez zouden in brand staan.

Ook het hoofdkwartier van de NDP in Caïro staat in brand.

Het volk zou Alexandrië al volledig onder controle hebben. Ook het Tahrir-plein, het symbolische centrum van de demonstraties in Caïro, is onder controle van het volk.

De politie is rond kwart voor vijf op de deur van de redactie van Al Jazeera in Egypte komen kloppen. Ze eisen dat Al Jazeera onmiddellijk stopt met uitzenden.

De grote vraag is wie in het machtsvacuüm zal springen als het volk de macht grijpt. Nobelprijswinnaar El Baradei heeft al aangegeven een overgangsregering te leiden. Vandaag werd hij onder huisarrest gesteld.

Om vijf uur is de avondklok ingegaan in Alexandrië, Caïro en Suez. Deze wordt door het volk massaal genegeerd. AlJazeera meldt dat het in Caïro een volledige chaos is. Het volk probeert legervoertuigen in de Nijl te duwen.

De politie schiet ondertussen met scherp op de demonstranten.

Mubarak heeft aangekondigd binnen enkele minuten een persconferentie te houden. Hiermee laat de president voor het eerst van zich horen sinds de demonstraties dinsdag zijn begonnen.

De demonstranten maken zich klaar voor het avondgebed. De olieprijzen zouden volgens Reuters al met 2% gestegen zijn als gevolg van de onrust in Egypte.

De autoriteiten hebben het leger ingezet in Caïro. De grote vraag is of ze geweld zullen gebruiken tegen de demonstranten. Voorlopig lijkt het volk de komst van het leger te verwelkomen. Mubarak heeft de avondklok uitgebreid naar het hele land.

(verhaal in ontwikkeling)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!