De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Volgens Granma recruteerde Rusland een kleine honderd Cubanen

Volgens Granma recruteerde Rusland een kleine honderd Cubanen

dinsdag 5 september 2023 22:33
Spread the love

Granma is de Pravda van Cuba of de Solidair van België. Daarin beweren de Cubanen dat er Russische netwerken actief zijn in Cuba en rond Cubanen in Rusland die hen 2000 euro aanbieden om te gaan vechten in Oekraïne. Cuba keurt dit officieel af.

De Cubaanse regering heeft een netwerk in Cuba en Rusland op het oog dat Cubaanse huurlingen zoekt om te gaan vechten in Oekraïne. Zij zouden een loon krijgen van 2000 euro per maand. Cuba is tegen huurlingen, ondanks het feit dat ze bijvoorbeeld troepen leverden met Russische wapens om te vechten in de bevrijdingsoorlog van Angola. Niet alle landen zijn tegen huurlingen. Zo werden er door de VS 200.000 Zuid-Koreanen gehuurd om te vechten in Vietnam.

Het is bekend dat de Sovjet Unie een goede band had met Cuba, anders had het land niet kunnen overleven. Fidel werd al snel na de revolutie voor het voldongen feit gesteld dat hij moest kiezen tussen de VS of de USSR. De jaren na de val de Sovjet Unie waren dan ook de zwaarste, maar sinds de opkomst van het nieuwe Russische imperium is er weer toenadering. Toch staat Cuba nu voor een zware crisis en geeft ze kritiek op Rusland omdat het onder haar onderdanen huurlingen aan het recruteren is.

Het probleem voor Rusland is dat ze haar soldatenbestand naar 1,4 miljoen wil optrekken dat is zo’n dertig per cent meer. Het ziet er ook naar uit dat Rusland meer troepen zal moeten sturen naar Niger, Mali en Burkina Faso daar is Wagner actief. Wagner is/was het huurlingenleger van Rusland.

De recrutering van Cubanen zou al enkele maanden geleden aan het licht zijn gekomen, het moet gaan over een kleine honderd. Toch genoeg voor de Cubaanse regering om te paniekeren. Het is juist een moment dat er weer veel mensen Cuba aan het verlaten zijn. En er moet een troepenverhoging van 30% plaatsvinden in Rusland vòòr het einde van het jaar.

Hoe dit gedaan wordt is onduidelijk, maar het is nu bevestigd dat dit ook in Centraal-Azië gebeurd. Daar heeft de politiek zich pro-actief opgesteld om dit te vermijden. In Kazachstan gaat het trouwens over de Noordelijke provincies waar er nog veel etnische Russen wonen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!