De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voldoet Rock Werchter aan verplichtingen boscompensatie?

Voldoet Rock Werchter aan verplichtingen boscompensatie?

zondag 2 juli 2023 11:59
Spread the love

Voldoet Rock Werchter aan verplichtingen boscompensatie?

De afgelopen twintig jaar hebben de organisatoren van Rock Werchter heel wat bos gekapt om het festivalterrein uit te breiden. Komt men de verplichte compensatie om nieuwe bossen aan te planten steeds goed na? Volgens Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos, bleek bij een controle in 2022 dat op twee van de drie geplande percelen in Tremelo hieraan nog niet voldaan was.. “Na contact hierover meldde BW Werchter Park ons dat de bebossing ondertussen op alle drie percelen werd uitgevoerd. Wij kunnen dit nog niet bevestigen. In de zomer van 2023 staat een nieuwe controle op de agenda”, aldus Denaeghel. Het betrof een compensatie voor de regularisatie van een ontbossing van 40,4 are bos die in januari 2019 werd vergund en waarvoor een even groot areaal opnieuw diende aangeplant te worden. Twee jaar na de vergunning volgt steeds een eerste controle, na vijf jaar moet het bos er zijn.

In het verleden kwam Rock Werchter zijn verplichtingen in dit verband slechts moeizaam na. Nadat in 2006 3 ha bos gekapt werd bekloeg Natuur en Bos er zich in 2012 over (in een gesprek toen met mij als Belga-journalist) dat Rock Werchter pas na lang aandringen dat jaar een plan met compenserende bosaanplantingen op tafel had gelegd. “We hebben hiervoor geen pv opgesteld omdat we steeds in overleg gebleven zijn”, aldus een zegsman van Natuur en Bos dat jaar. In 2013 werd langs de Haachtsesteenweg opnieuw 2,5 ha gekapt. In een interview met het VRT-Journaal had Herman Schuermans het in die tijd smalend over ‘struikgewas’. In 2014 toonde Natuur en Bos zich overigens wel tevreden over de effectief gerealiseerde en geplande aanplantingen in Wijgmaal (Wijgmaalbroek), Holsbeek (in omgeving van crematorium) en ten zuiden van het festivalterrein in Werchter.
Luc Vanheerentals

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!