De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Voedselteams blikken terug op Nyeleni forum voor Voedselsoevereiniteit

Voedselteams blikken terug op Nyeleni forum voor Voedselsoevereiniteit

woensdag 31 augustus 2011 11:23
Spread the love

Drie leden van Voedselteams blikken terug op hun deelname aan het Nyeleni forum voor Voedselsoevereiniteit. Ze hebben het over dumpster divin’, een Canadese boerin, over nabije toekomstplannen en de Kata van de Hak. En ze willen een compleet ander voedselsysteem. Nu!

Enkele indrukken van Nyéleni / Door Brams Moeskops, team Deurne Noord

Op de jongerenbijenkomst dinsdagochtend maak ik kennis met een boerendochter uit Canada. Haar familie heeft een ‘klein’ bio-bedrijf van 600 ha. Zij is zeer actief in de wereldwijde beweging voor voedselsoevereiniteit en is één van de jongerenvertegenwoordigers in het Committee on World Food Security (CFS). Dit comité heeft als taak een globale benadering voor voedselzekerheid te coördineren en werd recent hervormd. De civiele samenleving kan er nu een belangrijke rol spelen en kan evenwaarding met regeringen haar mening geven. Een grote overwinning!

Na een lange plenaire vergadering dinsdagavond en woensdagochtend, kunnen eindelijk de discussies van start gaan. Ik sluit me aan bij de thematische groep Publiek Beleid. Aangezien het beleid een rol speelt in zowat alles van ons landbouw-voedingssysteem gingen de discussies zeer breed. Wat verwachten we van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid?

De EU moet familiale bedrijven ondersteunen die voldoen aan duidelijke ecologische en sociale criteria. En we willen geen discriminatie in subsidies meer tussen Oost- en West-Europa. Welke handelspolitiek willen we? Een beperkte vorm van protectionisme voor voedsel moet mogelijk zijn. Maar uiteraard mag Europa de landbouwmarkten van andere landen evenmin verstoren. Een groot deel van de discussies ging over de enorme macht die een beperkt aantal bedrijven uitoefenen op ons landbouw-voedingssysteem en de verwevenheid tussen industrie en politiek. Als burgers moeten we daarom  de macht van de politiek terugeisen.

Foodstock / Door Carine Van Remoortere, team Beveren

Ik trok naar Oostenrijk om te luisteren naar wat anderen te vertellen hadden over voedselsoevereiniteit en dit te vertalen naar gewone mensentaal.

In het begin werkten het geregel, het praktisch gedoe en de plenaire vergadertoestanden fameus op mijn systeem, maar toegegeven: het kwam dik in orde. Vlekkeloze simultaan vertaling in Engels, Frans, Duits, Spaans en Roemeens. Professionele resultaten door vrijwilligers met een tolkendiploma, fantastisch.

Maar wat was nu het meest interessant? Het officiële gedeelte dat leidde naar het einddoel: de ‘Declaration’? Of het andere gedeelte: een mix van zelf-georganiseerde workshops en gesprekken in de marge? Moeilijk te zeggen, beide processen hadden voor en tegens en waren nuttig en nodig.

Soms ergerde ik me blauw aan het gepalaver en getreuzel of aan het opdreunen van clichés. Daartegenover stonden de vele inspirerende momenten, plotse inzichten en verfrissende ontmoetingen.
Ik hoorde bv. over een Noorse vrouw die op dit moment bezig is om een maand lang enkel lokaal voedsel te eten. Dus ook geen koffie, suiker of chocolade. Degenen die op een blauwe maandag Noorse avondles volgden en/of ooit een Noors liefje hadden kunnen haar verhaal volgen op http://spissorlandet.tumblr.com

Ooit al eens gehoord van Mama Cash? Check www.mamacash.nl. Of over Tracey Worcester? Een Britse madam die passioneel van leer trekt tegen de intensieve varkenshouderij. Ze maakte de film Pig Business. Je bekijkt de film via http://www.pigbusiness.co.uk

Ook onze Brusselse vrienden met hun www.collectifartivist.be/a-propos/ of  www.quinoa.be/ horen in het rijtje thuis.

Verder werd ik ontroerd door het speciale Engels van een Italiaanse bio-boer en door het ontwapenende karakter van een jonge Oostenrijker en zijn Vienna Dumpster Diving praktijken.
En om te besluiten met de woorden van Dan Iles (www.redpepper.org.uk/) uit Bristol: food speaks louder than words.

Harald en de andere vrijwilligers van de plaatselijk Volxkeuken toverden elke dag opnieuw 3 fantastische maaltijden op tafel. De gebruikte groenten werden maanden geleden speciaal ingezaaid voor de deelnemers aan dit forum. Eten zoals het hoort: lokaal, seizoensgebonden, biologisch en lekker.

Wat me terug bij mijn uitgangspunt brengt. Hoe vertaal ik voedselsoevereiniteit naar gewone mensentaal?

Post Nyeleni Forum Blog, Wim Merckx, regiocoördinator Voedselteams

Tijdens de openingsceremonie kregen wij -Europeanen- essentiële symbolen overhandigd van Ibrahim Coulibaly, een Malinese boer die in 2007 co-organisator was van het Afrikaanse Forum voor Voedselsouvereiniteit. We kregen grond, zaden en water.

En helemaal op het einde van het forum schonken delegaties uit de 34 aanwezige landen hun vruchten -bloemen, groenten, zaden en planten- aan Cissé, de jongeman uit Mali.

Daarmee was de cirkel rond en het forum (bijna) afgelopen. Het Forum voor Voedselsoevereiniteit in Oostenrijk draaide rond uitwisseling, krachtenbundeling, culturele beleving, en toekomstplanning. De vruchten zijn talrijk. 

Ruim 400 delegatieleden waren erbij, naast een ruime ploeg organisatoren en een batterij vertalers. De keuken was lokaal en veganistisch en kreeg op enkele momenten een spontaan aplaus. De bar schonk een biologisch bier en wijn uit de regio en verkocht in de namiddag de lekkerste Oostenrijkse gebakjes op basis van lokale granen.

Het cultuuraanbod ‘s avonds bood ondermeer een Balkanfuif, een klompendansgroep, sterke muziekoptredens en een groot aantal documentaires die debat uitlokten.  Veel ‘self-organised’ workshops vonden plaats tussen de eigenlijk werkgroepen, in de centrale gang hing het vol met aankondigingen en aanvragen. Er was een Markt van Ideeën, er was een menu van uitstappen en op de bonte avond presenteerde de Belgische delegatie zich in een bevrijdende chaos op het podium om er twee ruim beklonken liederen te brengen.
Tot zover een schets van de sfeer en het programma.

Maar het eigenlijke werk op Nyeleni gebeurde in de (sub-)werkgroepen en het ‘steering comité’ dat na de uren alle imput van de dag probeerde te ordenen. In dat comité zaten ook twee ervaren Belgen, met name Gert Engelen (studiemedewerkers Vredeseilanden en voorzitter Voedselteams) en Thierry Kesteloot (Oxfam-Solidariteit). De Belgische delegatieleden waren individuen en vertegenwoordigers van Voedselteams, Wervel, Terra Reversa, Association 21, Fugea, Le Debut des Haricots, Rencontres des Continents, Oxfam en La Via Campesina, vzw Quinoa, vzw RCR (Réseau des Consomateurs Resonsable) …

Voor het volledige verslag + foto’s:

http://voedselteams.be/blog/indrukken-van-voedselteamers-op-nyeleni

take down
the paywall
steun ons nu!