De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vluchtelingen worden als beesten behandeld!

Vluchtelingen worden als beesten behandeld!

zaterdag 21 juni 2014 04:15
Spread the love

In de Franse havenstad Calais zijn er een dertigtal vluchtelingen al sinds vorige week woensdag in hongerstaking. Vooral Syriërs en Afghanen. In eerste instantie willen ze meer rechten en een betere opvang, maar hun doel is ook om toelating te krijgen om Engeland binnen te geraken.

De vluchtelingen zonder papieren in Calais. Een groep mensen, gevlucht uit een land van oorlog en al meer als een jaar onderweg met als reisdoel: Engeland. De levensomstandigheden waar deze vluchtelingen zich in bevinden is alles behalve menswaardig.

De Stichting Salam:

Elke dag rond 18 uur kunnen de 800-tal vluchtelingen in Calais een warme maaltijd verkrijgen dankzij de vrijwilligers van Salam. De Stichting Salam in Calais, deze vrijwilligersorganisatie zet zich in voor deze mensen, die dikwijls als beesten behandeld worden.

Ze kunnen dit doen, dankzij de steun van hun achterban, de mensen die bij hun over de vloer komen: cursisten en mensen die gemagnetiseerd worden, mensen die zelf zich inzetten of via hun werk hun bijdrage kunnen leveren. 

Geen recht op mensenrechten:

De situasie daar is echt verschrikkelijk, het recht op mensenrechten hebben ze daar niet. Al zouden ze wel het recht moeten krijgen. Dan zwijg ik nog over de talrijke kinderen van amper 7 jaar dat ik daar moederziel heb tegen gekomen.

Hun opvangcentrum in Sangatte, opgezet door het Rode Kruis, is in het jaar 2002 in opdracht van de regering in één nacht met de grond gelijk gemaakt. Sinds die tijd leven deze vluchtelingen in de bossen rond Calais, in zelfgemaakte “huisjes” van afvalmaterialen of in lege fabriekspanden. Ze hebben geen papieren, geen paspoort en dan ben je niemand.

Ze hebben geen recht op medische en sociale voorzieningen, erger nog, ze worden opgejaagd, geschopt en geslagen door de vreemdelingenpolitie, die ook regelmatig de bossen, waarin ze verblijven, uitgast.

take down
the paywall
steun ons nu!