Vleeskeuring en verontwaardiging

Vleeskeuring en verontwaardiging

maandag 15 januari 2018 12:09

Persoonlijk ben ik geen fan van miss-verkiezingen, geen enkele reality tv-show kan mijn aandacht trekken trouwens, deze oppervlakkige rommel laat ik graag aan me voorbij gaan voor HLN-lezend en VTM-kijkend Vlaanderen; alhoewel, deze hersenloze gedrochten zouden moeten vervangen worden door educatieve documentaires, maar dit is een andere discussie, of net niet…

De hetze dit weekend na de vleeskeuring trok wel mijn aandacht, ik was geenszins verbaasd over de eloquentie en het humanisme waarmee de flamingant de kersverse miss onderkotste, in Vlaanderen moet je als allochtoon al als een kluizenaar leven om niet dagelijks te worden geconfronteerd met racisme. Getuige ook de Europese onderzoeken die aantonen dat ongelijkheid van Nieuwe Belgen vs. stokoude Belgen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs nergens zo groot is als in Vlaanderen; maar zandnegers hebben geen nood aan dit academisch onderzoek uiteraard, we zijn stuk voor stuk uniek onderzoeksmateriaal, ratten in een ghetto, of ervaringsdeskundige, perceptie…

Waar de flamingant zich voeger beperkte tot toogpraat in de kroeg, doet hij nu een poging om zijn verzuchtingen te ventileren op de sociale media, waar hij in de meeste gevallen zijn vingers breekt op de Nederlandse spelling, maar soit, ‘t is de boodschap die telt. Deze flamingant komt op de keiharde manier tot het besef dat Bertha met de dikke kuiten die boter staat te karnen, een beeld is uit het verleden, dat langzaamaan plaats maakt voor knappe Maghrebijnse dames die tajine en couscous op tafel toveren, of zelfs verfijnde Aziatische schoonheden die verrassen met curry’s en rijstgerechten, wulpse Afrikaanse dames maken ook deel uit van het straatbeeld. De geur van boerenkool die me tegemoet komt na een ganse dag te hebben gewerkt en 3 uur file zal weldra een nostalgische stank uit het verleden zijn.

Sommige mensen pleiten ervoor dat de media niet zou berichten over commentaren op sociale media, vroeger werd er ook niet gesproken over wat Jef en Charel aan de toog bespraken. Het berichten over deze feiten komt de transparantie ten goede, de drek kopje onder duwen kan je geen decennia volhouden, racisme is nu eenmaal niet relatief.

Verschillende politieke actoren reageren nu verontwaardigd over dit voorval, dit na jaren zelf te polariseren en de deur open te zetten voor segregatie; nu met een belerend vingertje komen wijzen en goed klinkende statements uitspuwen op Radio 1, is platte hypocrisie, en zowel linkse als rechtse partijen binnen het politieke spectrum bezondigen zich aan deze achterbakse praktijken.

In plaats van geveinsde verontwaardiging tentoon te spreiden, en constant te gaan analyseren hoeveel er wordt gediscrimineerd, zouden we beter de oorzaken onderzoeken over het waarom zoveel racisme in Vlaanderen. Ook moeten we het beest dat discriminatie heet, slachten, de huidige politiek neemt hiervoor de middelen weg, met een bot mes gaat ook, het beest zal krampachtig spasmen van anti-globalisering en bekrompenheid vertonen, het zijn stuiptrekkingen van een monster dat een heel trage dood sterft.

A society will be judged on the basis of how it treats its weakest members

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!