De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vlaamse regering doet alles om u te bedriegen

Vlaamse regering doet alles om u te bedriegen

donderdag 18 november 2010 23:50
Spread the love

290 dagen geleden hebben de nonprofit vakbonden hun eisenbundel neergelegd. De Vlaamse regering weigert met hen te praten. Erger nog, ze beslist tot forse besparingen. “Nog nooit gezien.”, zeggen vakbondssecretarissen. Op vrijdag 19 november betogen zij met duizenden in Brussel.

Vorig jaar begin mei betoogden vakbonden en gehandicaptenverenigingen voor de opvulling van het tewerkstellingskader in de opvoedingsinstellingen. De Vlaamse regering beloofde hieraan tegemoet te komen maar komt haar belofte niet na!
NVA-Minister van Begroting Muyters neemt de Vlaamse aanmoedigingspremies onder vuur. Het dossier is niet van de baan, verre van zelfs. Zonder overleg, beukt hij daardoor in op eerder afgesloten nonprofit-CAO’s.
CD&V-Minister van Cultuur Schauvliege saneert zo drastisch dat honderden banen op de tocht komen te staan. Besparingen tot 25% op de budgetten van de Volkshogescholen, Netwerk Vlaanderen, Vrede vzw, Vluchtelingenwerk vlaanderen. Ook de milieuverenigingen zijn geviseerd en straks de jeugdbewegingen. Wie nog droomt van een “warme samenleving” weet alvast dat we te maken hebben met een ijskoude regering.

Wakker worden in politiek rechts Vlaanderen

Met de adem van de NVA in de nek wordt duidelijk dat andere maatschappelijke waarden aan de orde zijn. De huidige besparingen in Vlaanderen op cultuur doen terugdenken aan besparingen op cultuur in Frankrijk toen 20 jaar gelden het extreem rechtse Front National van Le Pen in Marseille de macht greep. Sinds de verkiezingen van 13 juni laatstleden leven we duidelijk in een nieuw politiek tijdperk. Er wordt komaf gemaakt met het democratisch recht, ook voor de zwaksten, dat vorming, werk en cultuur voor iedereen beschikbaar moet zijn. De Vlaamse regering moet niet hebben van een beleid van gelijke kansen want elkeen die in haar ogen wil werken heeft kansen genoeg. Onze welzijns- en verzorgingstaat moet afgebouwd worden want ze is in hun ogen maar al te dikwijls een hangmat voor profiteurs.
Naar een dergelijke samenleving willen wij niet evolueren. Daarom is het goed dat de nonprofit vakbonden het verzet organiseren. Daardoor wordt een stem gegeven aan de mensen met ongelijke kansen in de samenleving. Deze strijd is een strijd voor een zorgzame en menslievende zorg. Daardoor krijgt deze beweging de volle steun van de bevolking.

take down
the paywall
steun ons nu!