De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vlaamse apothekers schenken deel verkoop mondmaskers aan Rode Kruis
Vlaams Apothekers Netwerk

Vlaamse apothekers schenken deel verkoop mondmaskers aan Rode Kruis

Door de COVID-19-crisis ziet Rode Kruis-Vlaanderen haar jaarlijkse stickerverkoop in het water vallen. De Vlaamse apothekers willen daarom de organisatie een hart onder de riem steken: per mondmasker dat in de apotheek verkocht wordt, gaat een deel van het bedrag naar de organisatie. “Zo kun je de Rode Kruis-vrijwilligers steunen, en op de koop toe ben je zeker van een kwalitatief mondmasker met professioneel advies.”

zaterdag 16 mei 2020 12:24
Spread the love

 

Door de maatregelen rond COVID-19 is het voor veel verenigingen en organisaties niet mogelijk om hun acties en evenementen te laten doorgaan. Ook Rode Kruis-Vlaanderen geeft aan dat het wegvallen van hun jaarlijkse stickerverkoop een financiële impact zal hebben op de werking. De Vlaamse apotheken willen daarom de organisatie ondersteunen: per mondmasker dat ze verkopen, schenken ze 10 eurocent aan Rode Kruis-Vlaanderen. 

“Het idee werd geopperd door enkele van onze apothekers, die ook vrijwilliger zijn bij Rode Kruis-Vlaanderen”, zegt Hilde Deneyer, voorzitter van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN). “Als koepelorganisatie roepen we onze apotheken dan ook op de lokale afdelingen te ondersteunen. Net als ons, apothekers en andere zorgverleners, staan ook de Rode Kruisvrijwilligers gedurende deze hele crisis al paraat.” 

Vorige week vrijdag, op de internationale dag van het Rode Kruis, lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen de oproep om meer middelen en waardering van de overheid voor het werk dat ze als organisatie leveren in deze situatie. Vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen helpen onder meer in de woonzorgcentra en zetten zich in voor het vervoer van patiënten. 

“Deze vrijwilligers worden niet betaald, maar de organisatie zelf heeft natuurlijk geld nodig om haar vrijwilligers te ondersteunen. Als apothekers willen we ons steentje daartoe bijdragen, zeker nu hun geplande stickerverkoop in het water valt”, zegt Filip Demyttenaere van Apotheek De Loore in Zwevezele, initiatiefnemer van het project. “Wanneer mensen een mondmasker kopen in de apotheek, gaat een deel van het bedrag naar de lokale Rode Kruisafdelingen. De mensen kunnen zo de organisatie en haar vrijwilligers ondersteunen, en op de koop toe zijn ze zeker van een kwalitatief mondmasker met professioneel advies.” VAN zal de apotheken voorzien van bekendmakingsmateriaal voor deze solidariteitsactie, die loopt van 18 mei tot en met 19 juni. 

“Apotheken maken deel uit van de buurt waarin ze gelegen zijn, en er is vaak een goede relatie met de andere zorgverleners en organisaties die werken rond welzijn en gezondheid. We willen dan ook deze lokale netwerken ondersteunen”, besluit Hilde Deneyer. “Als apothekers zijn we toegankelijk en staan we dicht bij de mensen. Met dit initiatief willen we onze zorg en ons maatschappelijk engagement tonen.”

 

Vlaams Apothekers Netwerk

VAN is het representatief netwerk van de Vlaamse apotheker dat fungeert als aanspreekpunt en spreekbuis van de apotheker voor de Vlaamse overheid en alle organisaties betrokken bij de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. VAN is een samenwerkingsverband van de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap en brengt hun standpunten samen. VAN omkadert en versterkt de positie van de apotheker als actieve partner binnen een Vlaams gezondheidsbeleid en bevordert de  ontwikkeling van Farmaceutische Zorg, preventie- en gezondheidsprojecten. VAN ondersteunt de Vlaamse apotheker in zijn dagdagelijkse praktijk en ontwikkelt en valoriseert het beroep van apotheker. VAN benut hiervoor de complementariteit die heerst binnen de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap. Voor meer informatie zie: www.vlaamsapothekersnetwerk.be 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!