De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vlaams-Brabantse oppositie mag geen vragen stellen over deputatiebesluit gascentrale

Vlaams-Brabantse oppositie mag geen vragen stellen over deputatiebesluit gascentrale

woensdag 25 mei 2022 09:15
Spread the love

 

Consternatie dinsdagnamiddag in de Vlaams-Brabantse provincieraad toen raadsvoorzitter Linda Van den Eede (N-VA) verhinderde dat het Groene raadslid Finke Jacobs een mondelinge vraag stelde over de recente beslissing (12 mei) van de deputatie om de vernieuwde vergunningsaanvraag van Engie voor de uitbating van een gascentrale in Vilvoorde.

Volgens Van den Eede was de vraag niet ontvankelijk omdat het hier over een privaat dossier gaat en elke uitspraak gevolgen zou kunnen hebben voor de behandeling door Vlaams minister Demir van het beroep tegen deze weigering. Van de vier gedeputeerden stemden er twee (de twee N-VA-ers Nevens en Coppens) tegen en twee (Schevenels-Open Vld en Dehaene-CD&V) voor de vergunning. Een staking van stemming komt neer op een weigering.

Het verzet van de N-VA-ers tegen nieuwe gascentrales kadert in hun streven naar de verlenging van de kerncentrales. Oppositiepartij Groen (hierin gesteund door Louis Tobback van Vooruit) protesteerde tijdens de raadszitting heftig tegen de weigering en verwees hierbij naar de persmededeling die de deputatie op 12 mei verspreidde over de beslissing.

De bezwaren met betrekking tot de privacy en het beroep golden blijkbaar niet voor deze mededeling. “We steken onze middelvinger uit naar de democratie”, aldus Tie Roefs (Groen). Dat de oppositie over dit dossier geen vragen mocht stellen is vanzelfsprekend ook ingegeven door de vrees dat de onenigheid binnen de deputatie over dit dossier op die manier open en bloot zou komen te liggen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!