De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vlaams Belang en N-VA blijven communicerende vaten in Vlaanderen

Vlaams Belang en N-VA blijven communicerende vaten in Vlaanderen

vrijdag 9 september 2016 22:00
Spread the love

Elke peiling is een gelegenheid om de evolutie na te gaan van Rechts-Extreem Rechts in het Vlaamse gewest, zo ook de peiling van RTB en de Libre Belgique van 09/09/2016.  Voor het eerst doen we dit nu ook in de andere gewesten omdat Rechts-Extreem Rechts daar ook aan slagkracht wint, tot 7,8% in het Waals gewest en tot 11,6% in het Brusselse gewest, zie arikel in LLB http://www.lalibre.be/actu/politique-belge/barometre-le-ptb-s-envole-en-wallonie-au-detriment-du-ps-le-cdh-historiquement-bas-a-bruxelles-57d2c45535701f2d117276cf

Dat zijn natuurlijk peanuts vergeleken met de 38,3% die het Vlaams en N-VA, samengeteld behalen in het Vlaams gewest. En Vlaams Belang en N-VA blijken al twee jaar perfect communicerende vaten met een gezamenlijke score rond de 38%. Afhankelijk van de peiling zit daar wel variatie in, zodat we elke peiling apart confronteren met de uitslag in 2014 en ook met 2010, want vanuit 2010 wordt pas echt perspectief gegeven aan de evolutie van bv de PTB-GO!.

In bijgaande tabellen kunnen deze evoluties per gewest en partij nagegaan worden. Opmerkelijk voor het Waals en ook Brussels gewest is het grote aantal stemmen op ‘andere partijen’. Daar zit zeker, ook nog voor de PTB-GO8 nog een kiesreserve in.

In de WE-bijlage van DS van 10/09/2016 zal Raoul Hedebouw zeker een gepaste uitleg geven voor de groei van de PTB-GO! tot derde grootste partij in het Waals gewest, althans volgens deze peiling van RTBF en de Libre Belgique, wat alleszins een gevoelige stijging is van 10,4% in april 2016 tot 14,6% in september 2016. Voor het interview in DS, zie http://www.standaard.be/cnt/dmf20160909_02461984.

Jan Hertogen, socioloog

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!