De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Andrea Wilkinson

Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers met 75 verhalen over dementie

dinsdag 20 september 2022 10:06
Spread the love

21.09.2022 – Campagne “Vergeet Dementie – Onthou Mens” vestigt aandacht op dementie tijdens Wereld Alzheimer Dag

Dementie is iets waar mensen stil van worden en stil van blijven. LUCA School of Arts en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen willen die stilte tijdens de Wereld Alzheimer Dag doorbreken en confronteert de Leuvense shoppers daarom met een vitrinetentoonstelling met 75 verhalen van mensen met dementie.

Met die vitrinetentoonstelling sluit LUCA tevens een internationale reeks conferenties af waarmee de kunst- en designhogeschool het belang van doordacht design voor de levenskwaliteit van mensen met dementie aantoonde en de kwaliteit ervan omhoog joeg.

75 verhalen in 16 Leuvense vitrines verhalen het thema de objecten rondom ons & dementie

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Geschat wordt dat het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zal zijn. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht. Dit jaar gebeurt dit in Leuven met een internationale conferentie en met een vitrinetentoonstelling in de stad.

De afgelopen maanden werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vasthangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Meer nog dan de objecten zijn het die verhalen over wat een object voor een persoon betekent of betekende van belang.

Die verhalen zijn dan ook ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) de die samen in 16 vitrines in Leuven zullen getoond worden. Via een QR-code kom je terecht op een website waar elk van de verhalen gelezen of beluisterd kan worden en de experten van het Expertisecentrum Dementie verder uitleg geven over de objecten en hun betekenis.

De zestien vitrines vormen zo samen een thematische stadswandeling die mensen aanzet om te praten en na te denken over dementie en wat dit betekent voor de getroffenen en hun familie. Een wandelroute specifiek voor mensen met dementie en hun familie werd eveneens ontwikkeld. Rugzakken met vraagkaarten en objecten moeten gesprekken tussen de personen met dementie en hun familie stimuleren. Deze rugzakken kan je afhalen bij Visit Leuven en de Leuvense woon- en zorgcentra WZC Booghuys of WZC De Wingerd.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!