De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Viroloog ontdekt carensvirus!

Viroloog ontdekt carensvirus!

maandag 11 november 2013 10:40
Spread the love

Geld verdienen zonder ervoor te werken daar hou ik niet van.

Dat zegt viroloog Marc Van Ranst die verder voorstelt om de eerste ziektedag niet te betalen of te laten inhalen door overuren. Ook deze man is waarschijnlijk geïnfecteerd door het neoliberale virus, in zijn geval een beroepsziekte, gelukkig maar.

 In een moderne, volwassen relatie tussen werkgever en werknemer is dit eigenlijk vanzelfsprekend, zo stelt hij verder nog. Modern, volwassen, het is me wat met de vocabulaire van deze mensen. De carensdag terug invoeren modern? Was dat niet een uitwerpsel uit de industriële revolutie?

Telkens weer raak ik verbaasd door de schaamteloze ongenuanceerde idiotie die mensen, die toch een bepaald opleidingsniveau hebben genoten, uit hun nek kletsen. Soms vraag ik me zelfs af of het nodig is hierop nog te reageren? Het antwoord is ‘ja, het is nodig’.

Nog maar een paar weken geleden haalden zijn soortgenoten de kranten met hun ongebreidelde zucht naar geld door zich te verbinden aan de door het ziekenfonds opgestelde conventie, alsnog wat centjes meer te vragen en bovendien de pensioenpremie van 4440€ op te strijken. Deze premie echter verbonden aan de overeenkomst en dus bedoeld voor wie de overeenkomst ook naleeft. Volgens de website van het UZ Leuven is Dr. Van Ranst volledig geconventioneerd en rekent hij dus geen ereloonsupplementen aan op ambulante honoraria. Hoedje af daarvoor! Ook de specialist orthopedie die ik raadpleegde stond in het ziekenhuis geboekt als volledig geconventioneerd, toch rekende hij mij meermaals 30€ aan i.p.v. de overeengekomen 24,15€. Hoedje weer op!

Dr. Van Ranst gaat er waarschijnlijk vanuit dat aan het ondernemerschap geen verantwoordelijkheden verbonden zijn. Alleen de lusten, niet de lasten dus. Een goed geöliede maatschappij draait niet alleen om winst en verantwoordelijkheid maar ook om zorg en puur geluk voor ieder die er deel van uitmaakt.

Hoog tijd dus Mr. Van Ranst om uw stofjas uit te trekken en in eigen rangen eens rond te neuzen, om de wereld te ontdekken en eens rond te kijken wie er op deze aardkorst zoal zijn centen bij mekaar krijgt zonder te werken en hiermee het geluk van anderen beperkt. Succes!

take down
the paywall
steun ons nu!