De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vilten kerstbomen, – sokken en zilveren sterren.

Vilten kerstbomen, – sokken en zilveren sterren.

woensdag 30 november 2011 17:27
Spread the love

Een deel van onze foto’s kan terug vingen via deze link:

https://picasaweb.google.com/home

In tegenstelling tot gisteren (36°) is het vandaag veel minder warm. Zo’n 25 graden en toch wel wat bewolking die vecht tegen de blauwe hemel om het meeste aandacht te krijgen. Om beurt winnen ze een veldslag en zo krijgen afwisselend zeer mooi weer met volop zon en bewolking. In de loop van de late namiddag neemt de wind in kracht toe maar ons hoor je niet klagen.

Werken met vilt en stevig papier:

Vandaag doen we normaal klas 5 aan. Het is de klas van Miss Musedi die haar bengels stuctuur en orde probeert aan te leren. En ook al is ze maar 1m 50 groot toch lukt het haar deze groep stevig in de hand te houden. Het is een verademing na de chaos van gisteren.

Daar Miss Tabiseng met de jongeren van klas 7 op kamp is zal Miss Musedi ook de leerlingen van klas 6 bij houden. In een eerste deel volgt klas 6 Afrikaans in een ander lokaal zodat wij rustig kunnen beginnen met klas 5.

De klas wordt vakkundig opgeslitst in drie groepjes die kunnen roteren. De groep jongens komen onder mijn hoede voor het maken van achtpuntige sterren. Een techniek die ik nog overgehouden heb aan mijn jeugdopleiding tekenschool. Ze komt nu goed van pas. Meerdere leerlingen hebben al snel door dat je combinaties kan maken van meerdere grote en kleine sterren op elkaar. Als ze dan ook nog eens de puntige hoekjes van de binnenste sterren omplooien krijgen je precies een driedimensionele kerstroos. Pas op het einde spuiten we deze prachtige sterren zilver. De jongens zijn trots op hun werk en showen ze graag aan de meisjes en de leerkracht.

Miss Sylvie (Miss Sylver voor de ingewijde) en Miss Musedi nemen elk een meisjesgroep en maken vilten kerstbomen en kerstsokken. Er wordt ijverijg, speels maar zeer creatief gewerkt. De meisjes doen niet onder voor de jongens en streven er naar om het mooist versierde vilten kerstboompje en kerstsok te maken. Versieringen worden gemaakt met grote en kleine knopen, zilveren en gouden kleefsterretjes en allerhande vormpjes die ze zelf ontwerpen en op hun basisstuk kleven en naaien. Ook hier wisselt trotsheid en fierheid zich af.

Het is heel aangenaam om met deze klas bezig te zijn. Onze namen worden bijna constant wel ergens geroepen om te komen kijken of het wel goed is. Het ene pareltje na het andere wordt afgewerkt en al gauw bengelen er meerdere sokken, kerstbomen en sterren aan de muren van de klas.

Na de les Afrikaans komen ook de jongeren van klas 6 mee in het verhaal. Sommige van deze aankomende pubers kijken maar een beetje vreemd naar wat klas 5 aan het doen is. Ze zijn niet erg geïnteresseerd en lummelen maar een beetje rond. Toch beetje bij beetje druppelen ze binnen als ze zien welke resultaten er worden geboekt en al gauw zoeken ze zich een plaatsje en komen stiekem vragen of ook zijn zo een ster of kerstboom mogen maken. Of hoe aankomende pubers toch nog wel een beetje speels en creatief willen zijn.

Voor we het goed en wel beseffen is het al weer tijd om op te rommelen. Deze voormiddag is veel te snel voorbij gegaan. Maar ach, morgen is er een nieuwe dag en een nieuwe opdracht of moet ik uitdaging zeggen. We weten niet wat we morgen moeten verwachten van, jawel terug opnieuw klas 6 maar nu met de echte jongeren of schrijf ik pubers van klas 7. We zien wel…

Het kleuterklasje:

Daar we nog wat tijd hebben bezoeken we ook even de kleuterklas. Het is altijd leuk de kleinsten en de schattigsten van het schooltje te bezoeken. Ook ons petekindje Alliziwe maakt deel uit van dit fraaie gezelschap. Ze komt al snel op ons af en trots laat ze iedereen zien dat ze ons kent. Ze glundert van fierheid dat haar sponserouders elke dag in de school zijn en dat laat ze maar al te graag merken.

We brengen de kleuters samen aan de boom, op hun speelgedeelte, voor een groepsfoto. Poseren doen ze maar al te graag en al snel stellen ze zich op alsof ze het meest beroemde fotomodel zijn. Claudia Schiffer en Naomi Campbell verdwijnen in het niets bij deze bonte bende kleuters.

Een kleine wandeling op het wijngoed Tanagra:

Na een gezonde middaglunch maken we een wandeling op de wijnestate waar we verblijven. Tussen de wijnranken lopen we op een weg die ons naar een soort van rietveld voert. De weg is afgezoomd met bomen die zwanger zijn van de pecannoten, perzikken en abrikozen. Door het rietveld nemen we een smal weggetje dat ons naar de lager gelegen rivier voert. Veel water staat er niet in maar er zit toch enige stroming op. Kleine visjes, ze lijken kivorsvisjes of wat wij dikkopjes noemen, zwemmen in het smalle watertje. We lopen een tijdje langs het riviertje en komen zo terug in het rietveld. We volgen deze smalle weg die ons terug in de wijngaard brengt. We lopen langs zones verdeelt in stukken van 1 ha en waar we merlotdruiven en cabernetdruiven tegenkomen. Na een goed uurtje komen we terug aan onze cottage.

Vanvond gaan we uit eten op een andere wijnestate. Koningsrivier is in eigendom van een bijzonder sympatieke Nederlander die we de vorige twee jaar reeds ontmoette. Blijkbaar heeft zijn domein buiten uitstekende wijnen, een exellente keuken en dat willen we wel zelf eens proeven.

Maar daarover morgen meer…

https://picasaweb.google.com/home

take down
the paywall
steun ons nu!