De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vilnius: NAVO volhardt in agressieve koers en profileert zich als grootste bedreiging van vrede in EU

Vilnius: NAVO volhardt in agressieve koers en profileert zich als grootste bedreiging van vrede in EU

De NAVO-top in Vilnius bracht niets nieuws, maar bevestigde hoe gevaarlijk deze toxische organisatie is. De defensieve oorlog van Rusland tegen Oekraïne wordt, onder invloed van de NAVO (en haar schaduw, de EU) altijd weer voorgesteld als een illegale agressie, maar de illegale agressie van de NAVO zelf, zoals in het Kosovoconflict, wordt stilzwijgend goedgekeurd. Volgens een basisprincipe van de oorlogspropaganda: draai de zaken gewoon om!

donderdag 13 juli 2023 05:42
Spread the love

Terwijl de NAVO de directe oorzaak is van de invasie van Russische troepen in Oekraïne, weigert de organisatie het daarover te hebben. Zo wordt elke oplossing van het conflict vermeden, en gedaan alsof de schuld bij Rusland ligt en de “oplossing” erin bestaat Rusland te overwinnen. Het “productieve” resultaat van de NAVO-top was dan ook dat de lidstaten nog meer geld aan bewapening en troepen moeten besteden, en dat er plannen moeten worden gemaakt voor een oorlog van de NAVO tegen Rusland.

Dat is allemaal hoogst bedenkelijk, afstotelijk en weerzinwekkend. Terwijl de planeet naar de afgrond glijdt, moeten er enorme sommen gaan naar bewapening tegen een verzonnen bedreiging door Rusland. En dat terwijl juist al het  geld nodig is voor de acute problemen zoals het klimaat, de energievoorziening, het vluchtelingenprobleem, de armoede en de ontbrekende gezondheidszorg in een groot deel van de wereld. De achtergrond van deze waanzinnige politiek is, dat is wel duidelijk, de machtsdrang en de behoefte aan alleenheerschappij van de VS, en haar verlengstuk, de NAVO met de schaduworganisatie EU.

De NAVO heeft Rusland nodig als vijand om haar eigen bestaan te rechtvaardigen en budgetten binnen te halen. Vrede is dodelijk voor deze organisatie, zij moet de oorlog creëren, voeden en cultiveren. Zij zwijgt dus over de Russische visie op de oorlog en laat via haar mediadominantie allerlei wilde en kwaadaardige verhalen circuleren. Poetin is gek, Rusland is imperialistisch, Rusland kan het verval van zijn invloedssfeer niet verdragen enz. En: Oekraïne is (in tegenstelling tot Rusland) een democratie, behoort tot de “Europese familie” (opeens verzonnen door een malheur als Ursula von der Leyen), maar Rusland is niet Europees en een autocratie.

Strijd tussen goed en kwaad?

En daar zijn we bij het agressieve basisdenkkader van de NAVO: die ziet (luister maar naar Stoltenberg) de wereld als een conflict tussen de goeden (de democratische VS en Europa) en de slechten (de “autocratieën” zoals Rusland en China en al wat daarbij aanleunt). Dat is een recept voor permanente inmenging van VS en NAVO in andere staten en voor permanent conflict, dat onvermijdelijk regelmatig met de wapens moet worden uitgevochten. De basis van de wereldvrede is wel dat landen zich niet moeten bemoeien met de interne aangelegenheden van andere landen. De VS en hun vazallen verdragen zelf ook geen inmenging. Dus moeten ze zich ook onthouden van ingrepen in of tegen het politieke bestel in Rusland of in China. (En meer uitgebreid: tegen alle landen die zich niet plooien naar hun machtsaanspraken.)

Het is natuurlijk nogal ridicuul dat de VS en hun NAVO en hun slaafse media Oekraïne voorstellen als een democratisch land. Het is een door fascisme gepenetreerd land, met veel corruptie en oligarchie, en ook een multicultureel land dat zijn minderheden discrimineert en zelfs aanvalt. Op de eerste plaats natuurlijk de grote Russische minderheid, die gepest en tegengewerkt wordt door een anti-Russische taalpolitiek, maar in het verleden ook met militair geweld werd aangepakt. Op de eigen bevolking schieten is niet meteen een bewijs van democratie. De mislukte staat die Oekraïne toch is, wordt ons voorgesteld als een bolwerk van de democratie, zelfs een land dat voor onze vrijheid vecht. Het omkeringsprincipe van de oorlogspropaganda in volle glorie!

Weg naar vrede ligt open, maar de NAVO staat in de weg

De NAVO maakt er geen geheim van dat ze een agressieve organisatie is, die niets liever wil dan de ondergang van Rusland (en soortgelijke landen) die zich niet plooien voor de VS. Dus geen vrede. Dat die er niet komt, is de schuld van Rusland, zo wordt gesuggereerd en gezegd. Nochtans ligt de vrede voor het grijpen als de NAVO een paar basiszaken aanvaardt:

  • geen omsingeling van Rusland zoals die nu is opgebouwd, een gordel van de Baltische Zee tot aan de Zwarte Zee van waaruit Rusland onder schot gehouden wordt
  • geen lidmaatschap van de NAVO en de EU voor Oekraïne
  • erkenning van de Krim, traditioneel Russisch gebied en van groot militair-strategisch belang voor de Russische defensie en het transport op de Zwarte Zee, als Russisch gebied
  • oplossing van de nationaliteitenkwestie in Oekraïne, met respect voor de grote Russisch sprekende minderheid en haar rechten, hetzij door overname door Rusland, het zij door een billijke en correcte democratische regeling binnen Oekraïne.

Makkelijk te doen, en ook nog goedkoop, veel goedkoper dan het militaire opbod waar de NAVO nu mee bezig is. En dubbel goedkoop, want de NAVO hoeft dan ook niet meer – wat een besparing!

 

 

 

 

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!