De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

xtinction Rebellion

Vijf actievoerders van Extinction Rebellion gearresteerd bij tweede dag van actie gericht op federale regeringsonderhandelingen

woensdag 23 september 2020 14:52
Spread the love

Gisterenavond werden vijf actievoerders van Extinction Rebellion gearresteerd. Voor de tweede dag op rij ontplooiden actievoerders van de milieu-actiegroep een banner met de boodschap ‘En, wat is uw plan?’. Met deze vraag richt Extinction Rebellion zich tot de federale regeringsonderhandelaars.

“We zitten middenin een ecologische crisis, toch slagen onze politici er niet in om na meer dan 16 maanden praten tot een daadkrachtige regering te komen. Met onze boodschap willen we de focus verleggen van het absurde politieke schouwspel naar de reële, prangende vragen van onze tijd,” zo verklaart Gert-Jan, woordvoerder van Extinction Rebellion.

Wat is het plan om de nijpende waterschaarste aan te pakken? Om de steeds hevigere hittegolven het hoofd te bieden? Om ecologische migranten op te vangen? Om een duurzame economie op de been te krijgen? Om onze internationale handelsrelaties eindelijk te dekoloniseren? Om sociale onrust te voorkomen ten gevolgen van de ecologische ontwrichting? “Dit zijn vragen die er echt toe doen, veeleer dan wie welke ministerpost toebedeeld krijgt,” zo voegt Gert-Jan nog toe.

Een dag eerder voerde Extinction Rebellion al een gelijkaardige actie uit aan het Koninklijk Paleis waar de preformateurs toen ontvangen warden (zie foto). De actiegroep zet hiermee een reeks van dagelijkse acties in gang. De groep kondigde eerder aan om tot 1 oktober, iedere dag op hetzelfde tijdsstip en plaats opnieuw actie te voeren met dezelfde vraag: ‘En, wat is uw plan?’. De precieze actielocatie, Wetstraat n°10, gelegen tussen het federaal parlement en de ambtswoning van de premier, is niet toevallig één van de plekken waar een belangrijk deel van de onderhandelingen plaatsvinden.

Extinction Rebellion is een internationale actiegroep die door middel van burgerlijke ongehoorzaamheidsacties ijvert voor de installatie van een geloot Burgerparlement om het hoofd te bieden aan de ecologische crisis.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!