De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Video - Sint-Niklaas zonder Racisme

Videoketting tegen discriminatie

“Wij hebben een videoketting tegen discriminatie gelanceerd. Iedereen kan een filmpje opsturen en onze ketting laten groeien”, zegt Steve Evans van Sint-Niklaas zonder Racisme op deze Internationale Dag tegen Racisme. “We hopen dat de mensen zich na het bekijken van de video afvragen of ze zelf soms mensen discrimineren omwille van hun geslacht, financiële situatie, uiterlijk, huidskleur, seksuele voorkeur …?”

woensdag 24 maart 2021 20:31
Spread the love

 

“De woede en het ongeloof heb ik lang meegedragen. Maar de innerlijke pijn zal ik wellicht de rest van mijn leven meedragen. Ik denk dat mensen niet goed beseffen welke impact discriminatie heeft op het welzijn van de mensen rondom ons”, zegt Werner Van Handenhoven die direct wilde meewerken aan deze videoketting. Een levende ketting, omdat deze video ook groeit.

“We voegen van iedereen die ons een getuigenis doorstuurt via mail of Messenger een fragment toe aan onze videoketting. We vermoeden dat onze ketting zeer snel zeer lang zal worden. En dat is meteen het signaal dat we willen geven. Dat er zeer veel discriminatie is. Dat discriminatie pijn doet. Dus waarom zou je zelf discrimineren?”, aldus Steve Evans.

Extreme gevolgen van racisme

Sint-Niklaas zonder Racisme ontstond vorige zomer na de shockende dood van George Floyd, een extreem gevolg van racisme. Een groep jonge Sint-Niklazenaars was zo aangegrepen en verontwaardigd, dat ze het hoogtijd vonden voor actie: ze zetten Sint-Niklaas vol met krijttekeningen tegen racisme.

“Iemand uit onze groep ontwierp ook twee knappe affiches tegen racisme. En we voerden ook al actie naar aanleiding van het proces na de dood van de peuter Mawda. Ook daar leidde racisme tot iets verschrikkelijks: de dood van een kind”, zegt Evans.

“Op deze Internationale Dag tegen Racisme willen we vooral een boodschap van verbinding brengen voor alle slachtoffers van alle vormen van discriminatie. Maar we brengen ook mogelijke oplossingen, in een tweede videoketting. Ook daar kan iedereen aan meewerken”, voegt Van Handenhove eraan toe.

 

Wil jij ook jouw verhaal vertellen? Stuur het op naar sintniklaaszonderracisme@gmail.com of verstuur het via de Messenger van onze Facebookpagina.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!