Op zes december werd Cristina Fernández de Kirchner veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Zij zal naar de gevangenis moeten gaan en mag daarna geen enkel ambt meer uitvoeren van de juridische macht. Dit laat niet toe dat zij niet militant kan blijven als politicus.
Volgens het kamp Kirchner heeft ex-president Macri enkele lage rechters benoemt voor het proces. Er is zelf spraken dat ze in de vorige legislatuur toen Macri aan de macht bij hem thuis kwamen dineren en naar het voetbal kijken. Deze kleine elite die de media, de landbouw en juridische macht beheerst heeft dus weer van zich laten horen.
Cristina zou voor één miljard dollar hebben geknoeid met overheidsaanbestedingen en volgens de oppositie is dat eigenlijk niet bewezen, zij spreken van een jaren lange heksenjacht op Fernández. Dit begint te lijken op de veroordeling van Luis Ignacio Lula Da Silva, president die voor de derde keer aan de macht komt in Brazilië na een gelijkaardige gevangenisstraf te hebben uitgezeten.
Enkele weken terug moest Fernández het nog bijna bekopen met haar leven door een aanslag die werd geclaimd door een extreemrechtse groepering. Het is duidelijk dat de Frente para Todos (Cristina) en Juntos por el Cambio (Macri) zodanig uit elkaar zijn gegroeid dat ze bij het minste letterlijk en figuurlijk op de vuist gaan. Het land is in twee gedeeld er is zelf sprake dat de hoofdstedelijke provincie Buenos Aires onafhankelijk gaat worden van de andere provincies.
Cristina is van Santa Cruz, zij is daar begonnen in de politiek en ging later in Buenos Aires gaan studeren, maar haar macht ligt in Patagonië. Als je daar op reis gaat dan slaap je meestal in één van haar hotels, de familie Kirchner bezit veel gronden en huizen in El Calafate waar ze voornamelijk investeerden in het begin.
Het is een einde van een tijdperk, de familie Kirchner is sinds 2003 aan de macht, en werd enkel door het vier-jarige presidentschap van Macri onderbroken. Het is niet het einde omdat Máximo Kirchner haar zoon nog steeds de leider is van de jongerenbeweging van el Frente para Todos, La Cámpora.
Argentinië een land met 50% armoede, maar wel een werkend sociaal systeem, kan deze problemen missen als kiespijn…