De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vertier
VRT, Neveneffecten, Basta, VMMa, Belspelletjes, Vertier -

Vertier

donderdag 20 januari 2011 00:15
Spread the love

Geen belspelletjes meer. Finito, gedaan. Daarmee geschiedde gerechtigheid. Zonder twijfel. Maar ook bye bye vertier om domme vragen en nog dwazere antwoorden. Want u keek toch ook? Al was het uit leedvermaak.

Door Tomas Bachot, Zonder Graten

‘Basta’ op Eén, het nieuwste programma van Neveneffecten, is een schot in de roos. De tweede uitzending zette de mediawereld op haar kop. De VMMa, kort voor Vlaamse Media Maatschappij, werd haast gedwongen om haar belspelletjes af te voeren. In haar nakie gezet door de concurrenten van de VRT. Dat was alleszins het voorpaginanieuws en de commentaar van de kranten.

Gieren, lachen geblazen, niet? Al geef ik toe, na tien minuten begint zo’n belspelletje knap je strot uit te hangen.

Geen woord werd gerept over de horde nachtkijkers die wel eens afstemmen op belspelletjes van VTM. Of voorbij zappen. Spannend toch, de seconden zien wegtikken, een peinzende blik van de presentatrice en dan dat verlossend geluid. Er belt iemand!

“Hallo, ja hallo met wie spreek ik?”, “A..A..Anita”, “Anita, een voetballer met een O, weet jij wie we zoeken”, “Kaká!”, “Oei, neen we zoeken iemand met een O, sorry Anita.”

Gieren, lachen geblazen, niet? Al geef ik toe, na tien minuten begint zo’n belspelletje knap je strot uit te hangen. Maar lijdt niet meer amusement hieronder?

Buiten bedrog hing er een zweem van leedvermaak rond deze spelletjes. Goedgelovige kijkers die belden werden in andere huiskamers in hun broek gezet. Niet gewild natuurlijk, maar de kans op een juist antwoord kan hypnotiserend werken. En daarna een koude douche.

Wie is het snuggerst? De goedgelovige of de toeschouwer? Wel, niemand,en daar draait het ook niet om. Het is evenwel laag aan de grond om je te plezieren met andermans ongeluk. Nochtans is elke mens er schuldig aan.

Leedvermaak mag niet als norm worden beschouwd. Daarvoor gebeurt het al te vaak.

take down
the paywall
steun ons nu!