Ondanks de nodige inspanningen, gaven gemiddeld slechts 30 procent van de schenkers, die recht hebben op belastingaftrek voor giften in 2024, hun Rijksregisternummer (NN) reeds door aan de organisatie die ze steunen.
Dit is, volgens een peiling, het voorlopige resultaat van de campagnes, investeringen en extra werkuren tijdens het voorbije jaar. Los daarvan blijft de verplichting om het NN toe te voegen aan de fiscale attesten, veel vragen oproepen, zowel bij de schenkers als de organisaties.
De FOD-Financiën voerde eind 2023 de verplichting in om het NN toe te voegen aan de fiscale fiches voor alle giften vanaf 1 januari 2024, weliswaar met een tolerantie voor dit eerste jaar.
De officiële motivering voor deze ingrijpende maatregel was om de belastingaftrek te kunnen invoeren in de belastingaangiften op Tax-on-Web, voor een restcategorie van 19 procent van de belastingplichtigen (voor 81 procent volstonden naam en adres).
Tijdens de maand november 2024 vroeg de ImpactCoalitie [*] in een peiling naar de inspanningen en investeringen die organisaties in 2024 deden en hoeveel NN ze al hadden ontvangen van hun schenkers. Volgens deze peiling, gaf momenteel bijna één derde van de schenkers zijn NN door.
Eén derde van de schenkers gaf diens NN door
In totaal hebben 67 organisaties geantwoord, maar samen reiken die wel zo’n 1.200.000 fiscale attesten uit, ruim 40 procent van het totaal aantal attesten, wat aan de peiling een zekere geloofwaardigheid verleent. Voor deze steekproef alleen al lopen de bijkomende uitgaven door de organisaties om het NN op te vragen en te verwerken, op tot meer dan 650.000 euro.
In de meerderheid van de gevallen moet de verwerking bovendien handmatig gebeuren, met inzet van een groot aantal extra werkuren, waarvan de meerkosten moeilijk ingeschat kan worden. De meeste schenkers reageren positief, maar een aantal weigert zijn NN over te maken en sommigen laten zich schrappen als schenker.
Los daarvan vragen de organisaties zich af waarom ze dit moeten doen. In het VRT-radiomagazine WinWin van begin november kwam het thema aan bod en bevestigde de woordvoerder van de Fiscus dat de schenker zijn recht op belastingaftrek behoudt, ook zonder NN op zijn attest en dat de verplichting enkel slaat op de organisaties.
Vertrouwen geven aan de schenker kan lonend zijn voor iedereen
Blijft onduidelijk welke de risico’s zijn voor de organisaties die aan deze zware verplichting onderworpen zijn, met name om administratieve boetes op te lopen. Is dit overigens niet het moment om een einde te maken aan de overdracht van de fiscale fiches via Belcotax?
De Belgische aanpak verschilt immers grondig van deze van de buurlanden. Daar vult de schenker zelf het aftrekbaar bedrag in op zijn (digitale) belastingaangifte en houdt een ontvangstbewijs van zijn gift achter de hand in geval van controle. In deze landen moet aan de belastingdienst geen fiscale fiches worden overgemaakt, dus ook geen Nationaal Nummer. Deze voorbeelden tonen aan dat vertrouwen geven aan de schenker/belastingplichtige, lonend kan zijn voor iedereen.
Notes
*] De ImpactCoalitie groepeert een aantal koepels en federaties voor het maatschappelijk belang en die daarvoorberoep doen op de filantropie en vrijgevigheid van de bevolking.