De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tsunami, Aardbeving, Japan -

Vernietigende aardbeving vernield Japan

vrijdag 11 maart 2011 13:27
Spread the love

De noordoostelijke kust van Japan is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Die werd gevolg door een verwoestende tsunami. Er is een tsunami-alarm afgekondigd voor het hele Pacifische gebied tot Hawaï toe.

De tsunami trof het noordoosten van het eiland. Er is een golf van tien meter hoog waargenomen. De aardbeving is de zwaarste in zeven jaar. Door de tsunami zijn grote gebieden overstroomd. Een muur van water verspreidde zich over het laaggelegen gebied. Gebouwen, vrachtwagens en auto’s werden meegesleurd. Een van de zwaarst getroffen gebieden is Miyagi. Daar zou in ieder geval sprake zijn van ”veel gewonden”, melden lokale media. De haven van Kamaishi is overstroomd. De auto’s drijven daar tussen de schepen.

Sendai, de hoofdstad van de prefectuur Miyagi, is zwaar getroffen. Sendai telt ongeveer een miljoen inwoners en ligt aan de kust in het noordoosten van het land. Het vliegveld in die plaats zou volledig verwoest zijn. De zender meldt ook dat deze aardbeving heviger is dan die van Haïti in 2010. Bij die beving kwamen meer dan honderdduizend mensen om het leven. Op diverse plaatsen in Japan werden golven gezien van 4 meter hoog.

Gewonden en doden
Er zijn ruim dertig mensen omgekomen volgens de Japanse autoriteiten. Gevreesd wordt dat het dodental nog veel verder op zal lopen. Lokale autoriteiten spreken van honderden gewonden en talrijke ingestorte huizen. Onder de slachtoffers zijn drie mensen in en rond hoofdstad Tokio. Een 67-jarige man raakte bedolven toen een muur instortte en een oudere vrouw stierf toen een dak naar beneden kwam.

Kerncentrales
De autoriteiten in Japan hebben een aantal kerncentrales en olieraffinaderijen stilgelegd. Volgens de Japanse premier Naoto Kan was er geen sprake van een lekkage. Inmiddels staat er een kerncentrale in brand. In de omgeving van Tokio vloog een olieraffinaderij in brand. Het gaat om een complex in Ichihara, aan de andere kant van de baai van Tokio. In en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom. Treinen, metro’s en luchthavens zijn stilgelegd. Een Amerikaanse militaire vliegbasis in Japan opent haar vliegveld zodat commerciële vluchten toch kunnen landen.

take down
the paywall
steun ons nu!