De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verkiezingen zijn populariteitstest voor kabinet Rutte
Nederland, Nieuws, Wereld -

Verkiezingen zijn populariteitstest voor kabinet Rutte

zaterdag 19 februari 2011 13:49
Spread the love

De provinciale statenverkiezingen die op 2 maart in Nederland gehouden worden, zijn de eerste grote populariteitstest voor het rechtse minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV van Wilders. Peilingen laten zien dat de linkse oppositie gevoelige winst boekt op de regerende partijen.

De uitslag van deze verkiezingen zal bepalend zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer, de Nederlandse Senaat. Op 23 mei kiezen de leden van de provinciale staten de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Het is van groot belang voor het kabinet om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Als het kabinet geen meerderheid haalt, kan de oppositie de door de Tweede Kamer goedgekeurde wetgeving alsnog afschieten. Op dit moment hebben de partijen er geen meerderheid en het lijkt zeer onzeker of dit gaat lukken. De premier waarschuwt als doemscenario voor een onbestuurbaar land en “Belgische toestanden”.

De grootste partij in de Tweede Kamer is op dit moment de liberale VVD.  Samen met het door de kiezer streng afgestrafte christendemocratische CDA vormde de VVD het huidige minderheidskabinet. Dit kabinet krijgt gedoogsteun van de rechtspopulistische anti-Islam-partij van Geert Wilders, de PVV.

De PVV heeft nog geen parlementariërs in de Eerste Kamer, die ze trouwens sowieso het liefst helemaal zouden afschaffen. De entree van de PVV in deze Kamer zal voornamelijk ten koste gaan van het CDA, dat er nu nog de grootste partij is. Peilingen laten zien dat het CDA wel eens af zou kunnen zakken tot de vijfde partij. Daarmee blijft de neerwaartse trend van de Christelijke volkspartij zich voort zetten.

De linkse oppositie lijkt in de grote verkiezingsdebatten tot nu toe aan de winnende hand. Zij wijzen op de asociale maatregelen die het kabinet treft om te bezuinigen. Echte hervormingen blijven daarbij achterwege, vinden zij.

take down
the paywall
steun ons nu!