De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verkiezingen op een tropisch eiland.

Verkiezingen op een tropisch eiland.

maandag 16 mei 2016 04:15
Spread the lovefoto met dank aan en toestemming van Dominican Today.

De huidige president van de Dominicaans Republiek, tevens kandidaat voor nog eens vier jaar, Danilo Medina heeft de ontslagname van de technische medewerkers en voorzitters van een aantal stembureaus een paar uur voor de aanvang van de verkiezingen in het land een onverantwoordelijke daad genoemd.
Hij zei ook niet op de hoogte te zijn van de redenen voor de actie. “Eerst trainen om deel te nemen aan een proces zoals dit, waar mensen met de kennis van zaken over wat ze moeten doen onmisbaar zijn, en dan ontslag nemen, dat is een daad van onverantwoordelijkheid”, zo zei de president.

De zittende president en kandidaat voor de Partido de la Liberación Dominicana (Partij voor Dominicaanse Bevrijding (PLD)) riep de Dominicaans burgers op te gaan stemmen. “Er is genoeg tijd om te gaan stemmen, iedereen die nu nog thuis zit en niet naar buiten gegaan is om te stemmen moet dat nu doen”, zo verklaarde hij. “Het bewijs van echtheid voor de verkiezingen is dat het proces verder een normaal verloop heeft”.

De president en kandidaat voor het presidentschap heeft zelf gestemd in het Colegio María Auxiliadora, in de sector San Juan Bosco, van de hoofdstad Santo Domingo.
De verkiezingsdag zelf is heel rustig verlopen. De mensen hebben de mogelijkheid te stemmen van 06:00 uur tot 18:00 uur en er wordt al gesproken over een verlenging van de tijd dat de stembureaus open zijn. De openingstijden zijn officieel met een uur verlengd.

Er was een af en aan van mensen die snel van hun huis naar hun eigen stembureau moesten. Door het administratieve systeem hier is het mogelijk lang in een stad te wonen zonder het adres officieel te wijzigen. Er is geen registratieplicht en de gemeentehuizen zijn daar ook niet op ingericht.

Registratie van kiesgerechtigden wordt gedaan door de JCE Junta Central Electoral, De Centrale Kiescommissie. Daar moet iedereen een Cedula aanvragen, een bewijs van burgerschap en kiesrecht. Het is een algemeen legitimatiebewijs, het paspoort is daarvoor niet bedoeld. Een Cedula is vijf jaar geldig, ook wanneer de eigenaar daarvan meerdere malen verhuisd. Een Cedula is gebonden aan een stembureau

Dit jaar zijn de verkiezingen algemeen. Er wordt gekozen voor de president, voor de leden van het parlement en voor burgemeesters. Eigenlijk zijn het drie verkiezingen met ieder een eigen formulier, een eigen urn. Maar voor het eerst in 22 jaar zijn de drie verkiezinsniveaus tegelijk, op dezelfde dag.

De JCE had voor deze verkiezingen eigenlijk een elektronisch telsysteem willen introduceren, maar vooral bij de oppositiepartijen ontbrak het aan vertrouwen in zowel de kiesraad als in het nieuwe systeem. Er werd dus op het laatste nippertje besloten toch maar gewoon met de hand te gaan tellen. Desondanks zijn verschillende medewerkers niet op komen dagen of te laat gekomen.

Er is verzocht om verlenging van de openingstijden van een aantal verkiezingsbureaus met een uur tot een paar uur. Onder andere omdat technici ontslag hadden genomen toen apparatuur niet direct goed functioneerde heeft, volgens een NGO, niet iedereen kunnen stemmen.

Het zal duidelijk zijn dat de telling langer zal gaan duren dan voorheen werd aangenomen, het wordt nu immers met de hand gedaan. Maar dat geeft wel een extra garantie dat het lellen van de stemmen ook goed zal gebeuren en grondig gedaan zal worden.

Roberto Rosario, de president van de Junta Central Electoral heeft zojuist een toespraak gehouden waarin hij verzocht om geduld van alle betrokken partijen. De politieke partijen hebben verzocht het tellen met de hand te doen. Dat gaat langer duren dan de vooraf geplande tijd van een paar uur. De Junta moet wanneer eenmaal het telsproces is begonnen, ononderbroken door kunnen werken tot de laatste stem geteld is. Dat proces mag volgens de in dit land geldende wet niet onderbroken worden.

De soevereinen van dit land hebben, aldus Rosario, in alle rust hun stem uitgebracht, laat de Junta Central Electoral nu ook in alle rust werken om de juiste uitslagen van de verkiezingen te kunnen presenteren. Het is niet belangrijk of dat een paar uur duurt, een paar dagen of een week, het is belangrijk dat het de juiste uitslagen zijn.

De eerste telling zal gaan om de verkiezing van de president van het land. Er zijn acht kandidaten voor het presidentschap, waarvan er eigenlijk maar twee een reëel kans hebben te winnen. De huidige president en kandidaat voor het presidentschap voor de PLD, Danilo Medina staat op dit moment op 60,95 % van de uitgebrachte stemmen.

Zijn grootste concurrent, de zakenman Louis Abinader van de PRM de Moderne Revolutionaire Partij staat op dit moment op 35,77 % van de uitgebrachte stemmen.
Van de zes overige kandidaten is er maar een boven de 1 % van de stemmen uitgekomen, Guillermo Moreno Garcia van de Alianza País met 1,95 % van de stemmen.

Het is te verwachten dat de zittende president Danilo Medina niet zijn koffers hoeft te pakken, hij zal nog vier jaar lang mogen proberen dit land op het goede spoor te houden.

Dit artikel is natuurlijk nog niet klaar. Via aanvullingen zal de schrijver proberen u op de hoogte te houden van de verkiezingen in een land dat net zo groot is als Nederland, ongeveer 10 miljoen inwoners telt en op het op een na grootste eilanden van het Caraïbische Gebied ligt. Het is een belangrijke handelspartner, ook voor België en Nederland met producten als tabak, sigaren, suiker en rum. Bovendien is het een geliefd vakantieland.

Aanvulling: Met 1 027 079 stemmen geteld heeft de zittende president Medina 61.76% van de stemmen naar zich toe gehaald, gevolgd door Luis Abinader (PRM) met 35.02% en Guillermo Moreno (Al País) 1.84%.

79.74% van de stemmen waren geldig.

 

take down
the paywall
steun ons nu!